Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate din Moldova, a apreciat că declaraţiile făcute la Chişinău de către premierul român Mihai Tudose reprezintă o încurajare publică a adoptării unui sistem electoral care favorizează forţele pro-ruse şi care va duce la sfârşitul democraţiei în Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forţele pro-Kremlin la următoarele alegeri şi care înseamnă sfârşitul democraţiei în Republica Moldova. O lege criticată de instituţiile europene, care introduce un sistem electoral ce a eşuat în România, Georgia şi Ucraina, nu poate fi potrivită pentru Republica Moldova”, a scris, pe Facebook, Maia Sandu.

Fostul contracandidat al lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale le cere oficialilor români să nu se lase dezinfomaţi şi să nu uite că guvernanţii de la Chişinău au contribuit la succesul electoral al lui Dodon.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Am aprecia ca pe viitor reprezentanţii guvernului României să fie mai atenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, să nu se lase dezinformaţi de forţe care promovează valori total opuse celor promovate de România în regiune. Să nu uite că guvernanţii actuali, care se prezintă ca prieteni ai României, l-au aburcat pe Igor Dodon, cel mai mare românofob, în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, susţine Sandu.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, vineri, la Chişinău, că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova nu afectează procesul democratic, primul-ministru apreciind că declaraţiile critice la adresa modificărilor vin după ”o distorsionare a realităţii de neprieteni”.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi, pe Facebook, că a promulgat legea privind trecerea de la sistemul de vot uninominal la cel mixt.

Sute de oameni, mii potrivit organizatorilor, au protestat joi, timp de peste patru ore, în faţa Parlamentului de la Chişinău, faţă de sistemul mixt de vot.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republica Moldova a fost votat joi în lectura a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot.

În favoarea proiectului s-au pronunţat 74 de deputaţi. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar 4 minute pentru aceasta. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde a avut loc şedinţa Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.