Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni seară, la Bruxelles, că deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe embargo-ul privind petrolul rusesc. "Nevoia unor noi sancţiuni este recunoscută de toată lumea. Vorbim însă concret de tehnicităţi, ce fel de sancţiuni, ce se sancţionează, unde se impune un embargou şi unde nu se impune", a explicat el. Iohannis a precizat că, în cazul în care nu se ajunge la un acord, negocierilor vor continua. "Iar unitatea este nezdruncinată, noi mergem împreună în această chestiune şi anumite speculaţii care vin, că se rupe unitatea Uniunii Europene şi că ne vom despărţi, acestea sunt speculaţii care trebuie să spun că sunt alimentate de narativul rusesc", a subliniat el.
Klaus Iohannis a fost întrebat, luni seară, cât de departe sau cât de aproape suntem de un acord privind embargoul în legătură cu petrolul rusesc şi cât de afectată sau pregătită este România în acest sens?
"Acum, vom vedea cum curge discuţia. Deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe acest embargo, dar majoritatea statelor doresc să continuăm pe pachetul 6 de sancţiuni. Vom vedea dacă vom reuşi să-i convingem pe toţi. Este posibil să se introducă o aşa-numită clauză de temporizare, adică să hotărâm pachetul de embargo, cum l-aţi numit, sancţiuni, însă unele să poată fi decalate în timp, ca unele economii naţionale care depind de importurile din Rusia să aibă timp să-şi găsească o aprovizionare alternativă. Iar în ce priveşte modificările pe taxonomie, ştim cu toţii că nu toată lumea a fost de acord cu această taxonomie care include pe tranziţie gaz şi nuclear. Însă majoritatea - şi aici nu a fost nevoie de consens - a fost de acord cu această taxonomie, deci nu pornesc de la premisa că rezultatul comunicării Comisiei se va schimba în Parlament. Sigur, sunt unii împotrivă, cum pentru noi este vital să rămână gazul şi nuclearul în mixul energetic, cum este şi pentru - cum am spus - o majoritate care a hotărât că este bine aşa", a afirmat Iohannis.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a fost întrebat ulterior ce a spus premierul maghiar Viktor Orbán, care se opune cu veto acestui embargou, dacă opoziţia sa este una mai degrabă tranzacţională, dacă ar dori ceva în schimb, în contextul în care Ungaria este blocată de la fondurile din PNRR, din cauza nerespectării statului de drept.
"Acum, în timpul discuţiilor nu o să relatez ce se discută, când vom termina discuţia vom şti dacă avem sau nu pachetul şi atunci vom face o comunicare pe temă. Ce negociază însă în detaliu fiecare stat membru cu Comisia, asta este o chestiune care cel interesat poate s-o relateze sau nu. Noi nu avem informaţii certe despre ce ar fi negociat x sau y şi aceste negocieri nici nu sunt destinate publicului", a precizat şeful statului.
El a afirmat, răspunzând unei alte întrebări, că dacă nu se ajunge la un acord pe pachetul de sancţiuni se va continua negocierea.
"Acum, vedeţi că în Uniune există interesul general al Uniunii, dar trebuie să admitem faptul că există şi interesul naţional. De aceea, există diferite forme de majorităţi sau de a vota anumite speţe, în Consiliu nu se votează pe majoritate, în Consiliul nostru, ci se discută în consens. Dacă toată lumea este de acord se ia decizia, dacă nu este toată lumea de acord decizia nu se ia. Dacă nu se ajunge la o înţelegere astăzi sau mâine pe pachetul şase de sancţiuni, deocamdată nu se va întâmpla nimic, ci se va continua negocierea până când se găseşte o formă care este acceptabilă. Trebuie să înţelegem cu toţii, nevoia unor noi sancţiuni este recunoscută de toată lumea. Vorbim însă concret de tehnicităţi, ce fel de sancţiuni, ce se sancţionează, unde se impune un embargou şi unde nu se impune. Dacă astăzi şi mâine nu se ajunge la o concluzie, discuţia va continua cu Comisia şi se va relua la o dată ulterioară, ceea ce, sigur, nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nici o catastrofă, ca să mă exprim aşa. Iar unitatea este nezdruncinată, noi mergem împreună în această chestiune şi anumite speculaţii care vin, că se rupe unitatea Uniunii Europene şi că ne vom despărţi, acestea sunt speculaţii care trebuie să spun că sunt alimentate de narativul rusesc. Nu se va întâmpla aşa ceva", a subliniat Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.