Generalul (r), Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, a declarat pentru News.ro că la acest moment România are nevoie de două parteneriate strategice realiste nu doar din perspectivă economică, ci mai ales militară: cu SUA şi cu Turcia. Potrivit acestuia, principala misiune a viitorului preşedinte pe linie de apărare este eliminarea dezechilibrului între flancurile NATO de nord-est-pivot Polonia şi de sud-est-pivot România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„România are nevoie de două parteneriate strategice realiste, care să fie aplicate nu doar din perspectivă economică, dar mai ales din perspectivă militară:  parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi parteneriatul strategic cu Turcia. Sunt importante şi celelalte, inclusiv parteneriatul strategic cu Franţa, însă Marea Neagră nu este controlată de Franţa, ci de Turcia. Cele mai multe capabilităţi din punct de vedere al dislocării, al lovirii în adâncime, al informaţiilor nu le are Franţa, le au Statele Unite. Rămânem într-un parteneriat cu Franţa, desigur”, a declarat Virgil Bălăceanu pentru News.ro.

Principala misiune a viitorului preşedinte

Potrivit acestuia, principala misiune a viitorului preşedinte pe linie de apărare trebuie să aibă ca obiectiv central eliminarea desechilibrului între flancurile NATO de nord-est pivot Polonia şi de sud-est pivot România.

„Deocamdată, niciunul dintre candidaţii la Preşedinţie nu s-a pronunţat în acest sens. Dacă nu se pronunţă în campanie electorală, mi-este greu să cred că vor avea o politică extrem de vizibilă şi extrem de racordată la interesul naţional ca să avem acest echilibru între cele două flancuri ale NATO. Mai ales că axa nord Marea Neagră este o axă mult mai volatilă. Nu ştim dacă Federaţia Rusă, ca să-şi realizeze scopurile pentru a avea „administraţia Yanukovici la Kiev”, între ghilimele, nu va face şi un al doilea război cu Ucraina”, a avertizat generalul.

Marele avantaj al României

În contextul victoriei lui Donald Trump la Casa Albă, generalul a spus că trebuie văzut cum va aborda acesta relaţia cu preşedintele turc Recep Erdoğan şi dacă Turcia va deveni un actor implicat, atunci Marea Neagră va avea mult mai multe capabilităţi de apărare, iar acesta va fi un „mare avantaj” pentru România.

„Mă întreb dacă o lege care a fost abandonată, din datele mele, ea trebuia finalizată cu un an-doi în urmă, trebuia să se realizeze şi o bugetare, trebuiau create nişte comandamente, e vorba de Black Sea Security Act, care vizează Marea Neagră (constituirea unei forţe navale rotaţionale), va fi reluată. Aici există un punct central, nu reuşesc să sesizez cum se vor dezvolta relaţiile, însă trebuie să vedem în perspectiva mandatului Trump şi relaţia acestuia cu Erdoğan. Dacă această relaţie va avea cu totul alte conotaţii, atunci Turcia va deveni un actor implicat şi Marea Neagră va avea mult mai multe capabilităţi de apărare decât le are la ora actuală, cel puţin din punct de vedere al forţelor navale. Iar acesta ar fi un mare avantaj al României”, a spus generalul Virgil Bălăceanu.

Reproşuri pentru candidaţii la Preşedinţie

Întrebat care ar trebui să fie atitudinea politicienilor români în această privinţă, generalul Bălăceanu a răspuns: „Păi politicienii români n-au îndrăznit până acum să spună la nivel NATO de ce se aplică concepte diferite după invazia din 2014. De ce avem o apărare consolidată înaintată în Polonia, adică în flancul de nord-est, şi o apărare înaintată adaptată cu o prezenţă foarte superficială a forţelor în flancul de sud-est (adică România). Chiar după înfiinţarea grupurilor de luptă pe graniţa de est a NATO există un dezechilibru pentru că mă uit la ce înseamnă acum campania pentru Preşedinţie şi n-am văzut nicio trimitere a candidaţilor la faptul că vor pleda, ca preşedinte, pentru eliminarea acestui dezechilibru între flancuri şi pentru ca prezenţa NATO, în mod special a Statelor Unite, să fie egală”.

Generalul a spus că NATO este prezentă cu mult mai multe structuri de comandă/control şi de execuţie în flancul de nord-est.

„America are, în prezent, un comandament de corp în Polonia, are unităţi blindate în cadrul unei misiuni în Atlantic, pe când România nu are decât o brigadă de tip mediu către uşor, în condiţiile în care Polonia va avea 1.500 de tancuri, iar România va avea 100 de tancuri în măsură să îndeplinească misiunile în condiţiile războiului actual pornind de la lecţiile din Ucraina. Germania vrea să disloce în Lituania, până în 2027, permanent, până în 5.000 de oameni printr-o brigadă blindată, iar Franţa va avea un exerciţiu anul viitor de dislocare în România a unei brigăzi doar în situaţie de criză, deci nu prezentă tot tipul pe teritoriul României”, a mai spus generalul Bălăceanu, punctând că, printr-o poziţionare medie, echilibrată, pot fi şi avantaje ale administraţiei Trump, inclusiv în domeniul apărării şi al securităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.