Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunţă că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, despre posibilitatea deschiderii de noi puncte de trecere a frontierei sau de modificarea capacităţii unor puncte deja existente pe graniţa cu Ucraina pentru a facilita tranzitul de produse pe care ţara vecină doreşte să le exporte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Bogdan Aurescu a afirmat că în timpul întrevederilor cu oficiali din Ucraina s-a discutat "foarte deschis şi foarte aplicat” despre modalităţile în care România poate sprijini ţara vecină. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Dincolo de sprijinul pe care l-am acordat în domeniul refugiaţilor, care este foarte apreciat de partea ucraineană (...) am discutat şi despre alte aspecte legate de efortul umanitar, despre succesul hub-ului de la Suceava (...) dar am vorbit şi despre sprijinul în susţinerea economiei Ucrainei. Este o nouă linie de efort pe care autorităţile române o întreprind deja, lucrăm deja la acest obiectiv foarte important pentru că Ucraina are în continuare o serie de produse pe care doreşte să le exporte, dar din cauza blocadei pe care marina militară a Federaţiei Ruse a realizat-o în faţa portului Odesa acest port nu mai poate fi utilizat, era principala poartă de ieşire pentru produsele ucrainene. Prin urmare România, care este stat vecin şi cel mai apropiat de aceste zone ale Ucrainei, poate să suplinească cu succes, sper eu, dorinţa Ucrainei de a-şi exporta bunurile pentru că orice venit este necesar pentru sprijinirea statului ucrainean. Am discutat pe mai multe paliere”, a explicat Bogdan Aurescu, joi seară, la TVR. 
 
Ministrul Afacerilor Externe a menţionat că, printre discuţiile concrete, au fost cele referitoare la deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei sau mărirea capacităţii unor puncte deja existente la graniţa dintre România şi Ucraina în aşa fel încât Ucraina să poată face exporturi de mărfuri care nu pot pleca spre alte ţări pe mare. 
 
"La discuţia pe care am avut-o cu ministrul Kuleba am discutat în mod foarte pragmatic şi detaliat un program de, pe de o parte, de deschidere a unor noi puncte de trecere a frontierei între România şi Ucraina pentru a facilita acest tranzit, acest trafic de produse pe care Ucraina doreşte să le exporte. Am discutat despre recalificarea unor puncte de trecere a frontierei în sensul de a extinde capacitatea lor pentru a permite tranzitul, să spunem, traficului greu de mărfuri, am discutat despre posibilitatea ca o serie de alte puncte de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina, care funcţionează deja, să poată fi folosite şi pentru tranzitul de produse de origine animală şi aici este nevoie de personal calificat din partea ANSVSA, de o serie de proceduri care sunt în momentul în curs, deci lucrăm deja la acest program legat de punctele de trecere a frontierei”, a adăugat Aurescu. 
 
Potrivit acestuia, portul Galaţi poate deveni "un fel de nouă Odesă a Ucrainei” pentru a aduce pe cale ferată produse din Ucraina, care pot fi transportate, apoi, către portul Constanţa. În acest sens, Aurescu a explicat că se lucrează la proiectul de extindere a căii ferate cu ecartament lat pentru ca trenurile din Ucraina să poată ajunge cât mai aproape de portul Galaţi.
 
De altfel, ministrul de Externe a arătat că peste 80.000 de tone de cereale din Ucraina au plecat săptămâna trecută, zilele acesta urmând a pleca alte 26.000 de tone de cereale, dar şi alte produse exportate de Ucraina.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.