Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că victoria din 2009 obţinută de România de la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga privind 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă în apropierea Insulei Şerpilor nu este una împotriva Ucrainei, ci o victorie a dreptului internaţional. "Pot să vă asigur că nu există niciun fel de pericol din punctul de vedere al rezultatului obţinut la Curtea Internaţională de Justiţie", arată Aurescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Trebuie să facem o distincţie foarte clară: o victorie juridică este o victorie permisă şi o bătălie juridică, cu armele Dreptului internaţional, este întotdeauna o bătălie pe care o încurajează comunitatea internaţională. Dar acolo nu a fost vorba despre o victorie a României împotriva Ucrainei, a fost vorba de o victorie a Dreptului internaţional. Noi am avut dreptate, până la urmă, şi Curtea Internaţională de Justiţie ne-a dat satisfacţie din punctul ăsta de vedere. Pot să vă asigur că nu există niciun fel de pericol din punctul de vedere al rezultatului obţinut la Curtea Internaţională de Justiţie. Sigur că, în ceea ce priveşte desfăşurarea operaţiunii militare din Ucraina, sigur că pot să apară diverse evoluţii. Este clar că Federaţia Rusă are intenţia de a ocupa cât mai mult din teritoriul statului vecin şi sigur că pot să existe şi evoluţii în această perspectivă, dar nu putem, în momentul ăsta, să facem prognoze pe baza acestor ipoteze, până când nu le vedem în teren confirmate”, a declarat Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul de Externe a precizat că în acest moment nu există informaţii care să arate că Rusia ar avea intenţia de a ataca un stat membru al NATO.
 
"Eu nu cred că Rusia îşi poate permite să facă aşa ceva pentru că asta ar însemna să se confrunte cu cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, care oferă cele mai solide garanţii de securitate”, a adăugat el. 
 
Bogdan Aurescu a fost Agentul României în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie între 2004 şi 2009 şi cel care a condus pledoariile României în procesul judecat la Haga şi care a adus României 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă în apropierea Insulei Şerpilor, zonă aflată în dispută cu Ucraina.
 
"Decizia CIJ, obţinută după mai bine de 4 ani de eforturi diplomatice, juridice şi logistice intense, este o dovadă a faptului că diferende extrem de complexe, care sunt de natură să afecteze relaţiile dintre state, pot fi soluţionate cu succes prin intermediul instrumentelor specifice dreptului internaţional. În contextul geopolitic de astăzi, dezideratul rezolvării în mod paşnic a conflictelor este mai actual ca oricând şi trebuie recunoscut de întreaga comunitate internaţională. Ca diplomat şi specialist în drept internaţional, ştiu bine că este nevoie de o viziune strategică, o documentare consistentă şi foarte multă muncă asupra argumentaţiei juridice, pentru a soluţiona astfel de cauze extrem de complexe”, declara, în 2020, Bogdan Aurescu, referindu-se la acel proces.
 
În septembrie 2004, România a înregistrat la Curtea de la Haga o solicitare oficială prin care a demarat procedurile împotriva Ucrainei privind delimitarea platoului continental şi zonele economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră.
 
Echipa de 20 de experţi români, condusă de Bogdan Aurescu, a probat în cursul procesului de la Haga că Insula Şerpilor care este teritoriu al Ucrainei era în realitate doar o stâncă. Dacă insula ar fi fost locuită sau locuibilă, zona maritimă din jur ar fi revenit Ucrainei. În februarie 2009 Curtea Internaţională de Justiţie a dat câştig de cauză României asupra celor 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă din Marea Neagră.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.