România marchează o etapă importantă în dezvoltarea infrastructurii publice IT odată cu construcţia şi certificarea primului centru de date TIER III (pentru proiectare şi infrastructură) din sectorul public, la Sibiu, dedicat Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Proiectul, realizat de Best Tools Company, în colaborare cu Marctel SIT, aduce o infrastructură tehnologică de ultimă generaţie, destinată să asigure performanţă şi fiabilitate la standarde internaţionale. Certificarea a fost obţinută de la Uptime Institute, o autoritate globală în evaluarea şi certificarea centrelor de date.
Soluţii de redundanţă de ultimă generaţie pentru fiabilitatea centrului de date
Din punct de vedere tehnic, centrul de date beneficiază de o infrastructură redundantă pentru alimentarea cu energie şi sistemele de climatizare, elemente esenţiale pentru menţinerea continuităţii operaţionale. Alimentarea este asigurată de grupuri electrogene produse de Kohler Energy, recent redenumită oficial în Rehlko, completate de sisteme UPS şi tablouri electrice redundante, care protejează echipamentele IT de orice întreruperi.
Sisteme pentru asigurarea funcţionării continue a centrului de date TIER III
O altă caracteristică importantă a centrului de date este capacitatea de a se efectua lucrări de mentenanţă fără a întrerupe funcţionarea sistemelor critice. Această facilitate este esenţială pentru menţinerea unui uptime maxim, care a fost un factor esenţial în obţinerea certificării TIER III.
Certificarea Uptime Institute şi formarea specializată pentru atingerea standardului TIER III
Pentru obţinerea certificării, echipele implicate în acest proiect au urmat cursuri de specializare în multiple locaţii. Aceste sesiuni de formare au fost esenţiale pentru asigurarea conformităţii cu cerinţele stricte ale Uptime Institute şi pentru implementarea celor mai bune practici din industria centrelor de date.
Certificare TIER III – design & facility
Centrul de date de la Sibiu este certificat de Uptime Institute atât pe componenta „design”, cât şi „facility”. În acest context, design se referă la planificarea şi proiectarea arhitecturală a centrului de date, care trebuie să îndeplinească standardele TIER III, iar facility se referă la infrastructura fizică şi operaţională, inclusiv clădirea şi echipamentele necesare pentru a asigura funcţionarea conform acestor standarde.
Standardul TIER III asigură că un centru de date poate suporta întreruperi de mentenanţă fără a afecta disponibilitatea serviciilor, criteriu esenţial pentru operaţiunile desfăşurate de STS.
Primul centru de date TIER III din sectorul public din România: Un reper esenţial în dezvoltarea infrastructurii IT naţionale
Acest proiect demonstrează nu doar capacitatea companiilor româneşti de a livra soluţii tehnice de înaltă calitate, ci şi angajamentul lor faţă de respectarea celor mai stricte standarde internaţionale. Realizarea primului centru de date TIER III din sectorul public reprezintă un reper important în evoluţia sectorului IT naţional şi în consolidarea infrastructurii critice de telecomunicaţii din ţară.
Viziunea cloud-ului guvernamental şi planurile de extindere pentru modernizarea infrastructurii IT din România
Această realizare este parte dintr-o viziune mai amplă pentru modernizarea infrastructurii IT a României. STS şi SRI sunt în proces de dezvoltare a unui cloud guvernamental care va include patru centre de date în Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Timiş. Centrul de date de la Sibiu este primul certificat din această serie, iar alte două vor fi finalizate în acest an, cu cel de-al patrulea planificat pentru sfârşitul anului 2024. Acest proiect, cu o alocare de 375 milioane de euro, va integra soluţii de cloud privat la nivel IaaS şi PaaS şi va implica achiziţia de echipamente şi servicii pentru implementare şi mentenanţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.