Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă lansarea investiţiei de 130 de milioane de euro pentru construirea Hub-ului de hidrogen al României #RoHydroHub, care vizează dezvoltarea aplicaţiilor industriale ale hidrogenului şi mobilitatea.
Hub-ul acoperă 3 paliere principale de activitate:
- crearea unei baze experimentale de ultimă generaţie;
- realizarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare;
- transfer tehnologic către 9 IMM-uri.
„Am pornit motorul pe hidrogen al economiei şi cercetării româneşti. Am oferit companiilor româneşti oportunitatea de a se implica în manufacturarea/dezvoltarea de sisteme pentru întregul lanţ tehnologic generare-distribuţie-stocare-utilizare al Hidrogenului. Generăm astfel valoare-adăugată şi dezvoltăm companii high-tech”, a declarat ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Bogdan Ivan.
#RoHydroHub este un proiect integrat, care include toate etapele de dezvoltare:
- cercetare aplicativă şi modelare matematică pentru rezolvarea tuturor barierelor tehnologice;
- optimizarea proceselor de manufacturare prin digitalizare, pentru producţia la scară mare de pile de combustibil şi electrolizoare;
- asigurarea transferului tehnologiilor inovative generate prin proiect în economie.
Cercetarea va fi realizată la ICSI Râmnicu Vâlcea, Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, care vor gestiona fonduri de 51 de milioane de euro pentru dotarea cu echipamente şi tehnologii de ultimă generaţie. Mai departe, cei 3 parteneri vor identifica cele mai bune soluţii tehnice de producţie, stocare şi transport al hidrogenului.
#RoHydroHub va genera 12 brevete de invenţie, va crea zeci de noi locuri de muncă înalt specializate în cercetare, iar 10 companii româneşti vor primi tehnologii şi cunoştinţe inovative.
Finanţarea de 130 milioane de euro se realizează prin fondurile europene din Acţiunea 1.2 “Sprijin pentru proiecte în domeniul tehnologiilor avansate prin crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic” din Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PoCIDIF). Folosirea tehnologiei hidrogenului face parte din tranziţia europeană către soluţii energetice inovatoare şi mai puţin poluante.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.