Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda iniţiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania naţională de prevenire a corupţiei „E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ŞI NOI CEVA”. Scopul principal al campaniei este de a creşte gradul de conştientizare asupra fenomenului corupţiei şi de a descuraja practicile de dare şi luare de mită, subliniind consecinţele legale şi sociale grave ale acestor fapte.
Sloganul campaniei, „E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ŞI NOI CEVA”, a fost conceput pentru a contracara o mentalitate eronată potrivit căreia succesul sau rezolvarea unor situaţii se pot obţine şi prin mijloace nelegale. În centrul campaniei se află o serie de iniţiative de comunicare care explică într-un limbaj simplu, accesibil şi direct riscurile la care se expun cei care aleg să ofere sau să accepte mită.
Această iniţiativă face parte din seria de evenimente organizate de DGA pentru a marca Ziua Internaţională Anticorupţie – 9 Decembrie.
Contextul campaniei
Conform Eurobarometrului special nr. 548 din 2024 referitor la atitudinea cetăţenilor privind corupţia în Uniunea Europeană, 75% dintre români consideră corupţia o problemă larg răspândită în ţară. Totuşi, datele arată că mulţi cetăţeni aleg să nu raporteze cazuri de corupţie din diverse motive, cum ar fi dificultatea de a dovedi faptele (29%), teama că persoanele implicate nu vor fi pedepsite (23%) sau lipsa protecţiei pentru denunţători (23%).
Un studiu criminologic realizat de Ministerul Justiţiei împreună cu DGA indică faptul că valorile morale şi educaţia sunt principalii factori care pot preveni implicarea în fapte de corupţie. Aproape 68% dintre respondenţi consideră că educaţia joacă un rol esenţial în descurajarea acestor practici. În acest context, campania îşi propune să contribuie la schimbarea percepţiei publice şi să întărească ideea că un comportament integru este nu doar posibil, ci şi necesar.
Mesaje şi activităţi principale
Prin mesajul „Pune stop corupţiei şi contrabandei înainte să devină parte din viaţa ta!”, campania atrage atenţia asupra pericolului direct la care se expun cei implicaţi în acte de corupţie, pedeapsa cu închisoarea fiind una dintre consecinţele legale imediate. Totodată, subliniază impactul negativ la nivel social: corupţia afectează familia, locul de muncă şi comunitatea, iar efectele sale se resimt pe termen lung.
Sloganul campaniei, „E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ŞI NOI CEVA”, a rezultat în etapa de dezvoltare a campaniei, iniţiatorii identificând o serie de sintagme des utilizate, la scară largă socială, în cazurile de dare şi luare de mită. Campania îşi propune astfel să descurajeze fenomenul şi să explice, într-un limbaj accesibil şi direct, uşor identificabil de către public, efectele grave ale corupţiei şi pericolul principal la care se expun toţi cei aflaţi în situaţia de a oferi şi de a accepta mită, respectiv pedeapsa cu închisoarea.
În cadrul campaniei, a fost realizat un spot TV cu actori cunoscuţi, precum Şerban Pavlu, Alexandru Ion, Augustin Viziru şi Andrei Dumitrescu. Spotul prezintă o situaţie uzuală, în care un cetăţean încearcă să grăbească procesul de eliberare a unui document oficial prin oferirea de mită. Reacţia promptă a reprezentantului autorităţii, care refuză acest gest şi explică riscurile, este un exemplu pozitiv de comportament corect şi integru.
Campania promovează numărul de telefon 0800.806.806, pus la dispoziţie de DGA pentru raportarea anonimă şi confidenţială a faptelor de corupţie. Acest număr este vizibil în toate materialele de comunicare, fie ele postere, bannere, clipuri video sau alte instrumente distribuite la nivel naţional prin reţele media, social media şi instituţii publice.
Declaraţii oficiale
„Lansăm azi o nouă campanie de prevenire a corupţiei, cu un potenţial ridicat de vizibilitate, impact şi schimbare în bine a percepţiilor şi atitudinilor datorită tuturor elementelor ce compun această platformă. Le mulţumim în mod special actorilor Şerban Pavlu, Augustin Viziru, Alexandru Ion şi Andrei Dumitrescu, care, la invitaţia Direcţiei Generale Anticorupţie, au acceptat să se implice în realizarea spotului video de campanie. Prevenirea are un rol determinant în diminuarea cazurilor de corupţie, iar instrumentul principal al prevenirii este informarea şi conştientizarea consecinţelor,” a declarat comisar-şef de poliţie Ovidiu-Ciprian Antohe, director general al DGA.
„Suntem mândri să punem bazele parteneriatului nostru strategic cu Direcţia Generală Anticorupţie, autoritatea direct implicată în prevenirea şi combaterea fenomenului corupţiei, ca parte a strategiei noastre privind susţinerea unui comportament corect şi integru, esenţial pentru bunul mers al comunităţilor. Prin sprijinirea acestei campanii, BAT continuă eforturile de conştientizare privind amploarea unor fenomene care afectează în mod negativ veniturile la bugetul de stat, siguranţa cetăţenilor prin finanţarea reţelelor infracţionale, dezvoltarea economică a celor mai vulnerabile regiuni şi, nu în ultimul rând, consumatorii. Ne reafirmăm astfel angajamentul pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru un mediu de afaceri etic şi responsabil”, declară Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.
Importanţa campaniei şi rezultatele aşteptate
Campania îşi propune să crească numărul de cetăţeni şi angajaţi instituţionali care înţeleg consecinţele faptelor de corupţie şi să încurajeze adoptarea unui comportament integru. Printr-o informare constantă şi clară, aceasta urmăreşte să reducă incidenţa cazurilor de mituire şi să încurajeze raportarea lor.
În plus, printr-o strategie de comunicare amplă, care include mass-media, platforme digitale şi distribuirea de materiale informative la nivel instituţional, campania vizează schimbarea percepţiei generale asupra corupţiei şi a rolului fiecărui cetăţean în prevenirea acestui fenomen.
Campania se desfăşoară până la finalul anului 2025, iar materialele campaniei (spoturi, vizualuri etc.) pot fi accesate şi descărcate de la butonul ,,Resurse”, din secţiunea dedicată campaniei, link: https://www.mai-dga.ro/resurse.
Chemare la acţiune
În spiritul obiectivului campaniei de creştere a numărului de persoane informate şi conştientizate privind consecinţele faptelor de corupţie la nivel personal, familial, la locul de muncă şi în comunitate, precum şi de încurajare a atitudinilor necesare menţinerii unui comportament integru în situaţii cu risc de corupţie, vă adresăm rugămintea de a vă alătura demersului nostru prin distribuirea spotului şi a materialelor în format digital pe conturile dumneavoastră de social-media ori în alte medii.
Despre Direcţia Generală Anticorupţie
Direcţia Generală Anticorupţie (https://www.mai-dga.ro/) este instituţia specializată din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului Ministerului. DGA este singura instituţie din România care are o direcţie de prevenire a corupţiei, care se ocupă cu identificarea timpurie şi înlăturarea în timp util a premiselor apariţiei faptelor de corupţie.
Despre platforma Stop Contrabanda
Platforma https://www.stopcontrabanda.ro este o iniţiativă BAT care are scopul de a susţine eforturile autorităţilor în combaterea traficului ilicit, prin centralizarea capturilor de produse ilicite din tutun din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei asupra societăţii şi a siguranţei comunităţilor. Acesta este singurul centralizator în timp real al datelor despre evoluţia capturilor de ţigarete ilegale de pe teritoriul României. Platforma este susţinută de Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Vamală Română, fiind lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigarete.
(Articol susţinut de BAT)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.