Vrei să-ţi iei un PC portabil care să te mulţumească? Uite aici câteva detalii importante despre placa video, memoria RAM şi capacitatea dispozitivului pe care ar trebui să le cunoşti indiferent dacă te orientezi spre un laptop HP sau ceva de gaming.
Atunci când vine vorba despre gadgeturi, fie că vorbim de televizor sau imprimantă, trebuie să fii informat!
Vrei să-ţi iei un PC portabil care să te mulţumească? Uite aici câteva detalii importante despre placa video, memoria RAM şi capacitatea dispozitivului pe care ar trebui să le cunoşti indiferent dacă te orientezi spre un laptop HP sau ceva de gaming.
Ce trebuie să ştii despre o placă grafică?
Toate laptopurile HP sau de la orice alt brand au din punct de vedere tehnic plăci grafice (numite şi GPU), dar cele mai multe sunt incluse în placa de bază cu procesorul. Această abordare, cunoscută sub numele de „grafică integrată”, este bună pentru majoritatea utilizatorilor. Vei putea să vizionezi filme HD şi chiar să joci jocuri casual fără probleme.
Dacă eşti un jucător înrăit sau faci multe editări video, îţi vei dori un laptop cu o placă grafică dedicată – adică o placă grafică separată şi mult mai puternică. AMD şi Nvidia fac majoritatea plăcilor grafice pe care le vei găsi pe laptopuri. Cele mai multe laptopuri bazate pe Intel vor fi asociate cu o placă grafică Nvidia din linia GeForce - de obicei una dintre plăcile Max-Q, care este spin-off-ul eficient din punct de vedere energetic şi prietenos cu laptopul a plăcilor desktop Nvidia.
Un card de nivel 3000 sau 4000 va fi mai puternic, dar poate cauza o durată mai slabă a bateriei. Cardurile Max-Q sunt, în general, cu aproximativ 15 până la 25% mai puţin puternice decât versiunile desktop, dar sunt încă destul de puternice pentru jocuri şi editare video.
Linia de GPU a AMD se numeşte Radeon şi variază de la plăcile de top Vega şi RX până la cardurile din seria R care oglindesc schema de denumire Ryzen, unde Radeon R9 este mai rapidă şi mai puternică decât seria Radeon R7, care este mai puternică decât seria Radeon 5.
De câtă memorie RAM ai nevoie pe laptopul tău HP?
Cu cât mai multă, cu atât mai bine! Memoria cu acces aleatoriu, cunoscută sub numele de RAM, este ceea ce foloseşte laptopul pentru a păstra date în timp ce procesorul face lucruri cu ea. Gândeşte-te la RAM ca la biroul tău. Toate lucrurile la care lucrezi acum ar trebui să încapă pe birou. Dacă biroul este prea mic, lucrurile cad şi nu poţi lucra la ele. În acelaşi mod, dacă rămâi fără memorie RAM, nu vei mai putea deschide nicio filă de browser sau nu vei putea termina compilarea unui videoclip. În cele din urmă, laptopul se va bloca şi va trebui repornit.
Opt gigabytes de RAM ar trebui să fie suficient pentru utilizatorul mediu de Windows, deşi upgrade-ul la 16 GB va face laptopul mult mai capabil (şi este o necesitate pentru jocuri). Un lucru de investigat înainte de a cumpăra este dacă memoria RAM este lipită la placa de bază. Dacă este, nu vei putea să actualizezi singur memoria RAM.
Din nou, dacă programezi şi compilezi software sau editezi clipuri video, două sarcini care necesită multă memorie RAM, vei dori cel puţin 16 GB şi probabil că vei fi mai mulţumit cu 32 GB dacă îţi poţi permite.
Ca şi în cazul procesoarelor, sistemul de operare Chrome necesită mai puţin. Într-un Chromebook, te poţi descurca, în general, cu 4 GB de RAM, deşi actualizarea la 8 GB îţi va permite să ai mai multe file deschise în browser fără a încetini lucrurile.
Ţinteşte pentru RAM care are DDR4 alături. DDR înseamnă rata de date dublă. RAM DDR4 este rapidă şi exact ceea ce îţi doreşti pentru laptopul tău. RAM DDR3 este mai veche şi mai puţin obişnuită în zilele noastre. Majoritatea laptopurilor au RAM DDR4, dar producătorii vor enumera tipul pe site-urile lor lângă cantitate, aşa că merită să verifici înainte de a cumpăra. RAM DDR5 şi-a făcut drum şi pe laptopuri, dar nu este încă răspândită. Dacă vezi totuşi un laptop cu DDR5, probabil că va fi puţin mai rapid la sarcinile intensive în memorie RAM, cum ar fi jocurile şi editarea video.
De cât spaţiu de stocare ai nevoie?
Hard disk-ul este locul unde îţi vei stoca toate datele. Gândeşte-te la asta ca la dulapul de lângă biroul tău. Cea mai obişnuită alegere în zilele noastre este o unitate SSD, deşi unele laptopuri de buget încă folosesc unităţi rotative. E sugerat să le eviţi. Alege un SSD dacă îţi poţi permite, cu cel puţin 256 GB. SSD-urile sunt mai rapide, mai ales dacă folosesc o conexiune NVMe, care mută datele în şi din hard disk mult mai rapid decât standardul mai vechi, cunoscut sub numele de SATA.
Acum că ştii mai multe lucruri, e mai uşor să decizi între un laptop HP sau alte branduri. Nu uita că pentru a-ţi păstra dispozitivul într-o stare cât mai bună, e recomandat să îi cumperi o husă pentru laptop.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.