Un medic bun îşi pune nu doar cunoştinţele, îndemânarea şi expertiza, dar şi empatia în rezolvarea nevoilor pacientului din faţa sa, este de părere dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay, medic primar endocrinolog la Hyperclinica MedLife Timişoara. De la afecţiuni precum bolile tiroidiene, osteoporoza, disfuncţiile ovariene şi testiculare, bolile suprarenalelor, ale hipofizei şi până la fenomene fiziologice precum menopauza ce poate bulversa viaţa unei femei, toate acestea pot fi evaluate, tratate şi monitorizate de endocrinologi.
Consultul endocrinologic reprezintă o evaluare medicală specializată realizată de un medic endocrinolog, care vizează diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor ce ţin de sistemul endocrin. Acest sistem include glande care secretă hormoni, precum tiroida, hipofiza, glandele suprarenale, glandele paratiroide, gonadele (ovare şi testicule), timusul, pancreasul endocrin.
Hormonii sunt esenţiali pentru supravieţuirea noastră de zi cu zi. Ei sunt substanţe chimice, molecule mesager care transmit informaţia biologică la distanţă, la celule şi ţesuturi. Ne controlează ritmurile biologice somn-veghe, temperatura, stresul, creşterea şi dezvoltarea, pulsul, tensiunea arteriala şi multe altele.
Dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay a ales Medicina, deşi mare parte a membrilor familiei sale activau în domeniul educaţiei: „Eu am luat hotărârea să fac ceva diferit, Medicina. La fel a fost şi cu alegerea endocrinologiei, o specialitate nu atât de cunoscută în urmă cu 15 -20 ani. Este o specialitate frumoasă prin complexitatea ei, având implicaţii în multe alte specialităţi: ginecologia, cardiologia, gastroenterologia, psihiatria. Mi-a plăcut ideea de interconexiune, de a vedea pacientul ca un tot unitar, de a face legătura între semne şi simptome şi de a găsi o relaţie de cauzalitate”, a mărturisit medicul endocrinolog.
Adresabilitatea la endocrinologie a crescut mult în ultimii ani în România. „Endocrinologia este mult mai vizibilă”, susţine dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay. Şi este normal să fie aşa întrucât hormonii influenţează sau controlează o gamă largă de activităţi fiziologice, cum ar fi creşterea şi dezvoltarea, pubertatea, nivelul de vigilenţă, reglarea glicemiei, apetitul, nivelul de stres – atât de important în zilele noastre.
„Endocrinologia se bazează mult pe relaţia de feedback, astfel dacă nivelul hormonilor unei glande endocrine este scăzut, prin mecanism de feedback negativ, sistemul de control hipotalamo-hipofizar trimite mesaj glandelor endocrine ţintă să secrete mai mulţi hormoni pentru a restabili echilibrul hormonal. Deseori auzim de dezechilibre hormonale. Rolul nostru, al endocrinologilor, este de a stabili dacă există un dezechilibru hormonal responsabil de acuzele pacientului şi de a restabili echilibrul iniţial. Despre echilibru este vorba în endocrinologie, despre normalizarea funcţiilor unor organe şi secreţiile acestora”, a subliniat dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay.
Bolile tiroidiene sunt cele mai frecvent întâlnite de endocrinologi
Glanda tiroidă este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului. Deşi relativ mică, glanda tiroidă joacă un rol imens în corpul nostru, influenţând funcţia multora dintre cele mai importante organe ale corpului, inclusiv inima, creierul, ficatul, rinichii şi pielea. Tiroida secreta doi hormoni – triiodotironina (T3) şi tiroxina (T4) – care călătoresc prin corpul uman pentru a regla tensiunea arterială, temperatura corpului, ritmul cardiac, metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor şi modul în care organismul reacţionează la alţi hormoni.
Nivelul de hormoni produşi de tiroidă este controlat de glanda hipofiza, extrem de importantă în organismul nostru. Glanda hipofiza secretă hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), care semnalează tiroidei să producă şi să elibereze cantitatea potrivită de hormoni pentru a satisface nevoile organismului. .
Bolile tiroidiene afectează în jur de 30 de milioane de americani, potrivit Asociaţiei Americane a Endocrinologilor Clinicieni. Pot apărea mai multe tulburări, dacă tiroida produce prea mulţi hormoni se vorbeşte despre hipertiroidism, iar dacă nu produce suficienţi, este vorba despre hipotiroidism.
Cei mai mulţi pacienţi care ajung la dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay sunt cu boli tiroidiene. „Patologia cel mai des întâlnită rămâne cea tiroidiană şi aceasta se datorează accesibilităţii la o ecografie şi la analizele hormonale. A devenit o rutină pentru pacienţi să îşi dozeze hormonii tiroidieni, bine-cunoscutul TSH care este inclus, din fericire, pe lista analizelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ecografia folosită pe scară largă permite vizualizarea nodulilor tiroidieni, noduli care pot fi benigni sau maligni”, a declarat medicul. Problemele tiroidiene nediagnosticate pot creşte riscul ca persoanele respective să dezvolte boli de inimă, osteoporoză, să sufere de infertilitate sau alte afecţiuni importante.
Cancerul tiroidian, pe locul şapte în rândul cancerelor
În clasamentul cancerelor, disponibil în raportul Globocan din 2022, cancerul de tiroidă se situează pe locul al şaptelea, cu 821.214 cazuri depistate în lume şi cu 47.507 decese. În România, acest tip de cancer este pe locul 19 la incidenţă, anual fiind înregistrate 1.736 de cazuri noi. Majoritatea cancerelor tiroidiene (95%) sunt cancere papilare şi foliculare. Ele au un prognostic bun, supravieţuirea la 20 ani fiind peste 90%. Pentru carcinomul medular tiroidian, supravieţuirea depinde de cât de extins este acesta la momentul diagnosticului (de exemplu, în stadiul I supravieţuirea este de 100%; pentru stadiul IV - scade la 20%). Cel mai grav cancer tiroidian este cel anaplazic, un cancer foarte agresiv, cu supravieţuire sub şase luni de la diagnostic, dar care este extrem de rar.
„Cancerul tiroidian cel mai frecvent, cel papilar, este un cancer blând, spus în termeni populari, care evoluează lent, al cărui tratament este intervenţia chirurgicală, adică scoaterea întregii glande tiroide cu sau fără tratament cu iod radioactiv, urmat de tratament de substituţie”, a spus dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay, care are de-a face cu astfel de pacienţi.
Un astfel de caz este al unei femei în vârstă de 48 ani, care a venit la endocrinologul timişorean pentru manifestări de premenopauză. „Cu această ocazie i-am efectuat şi ecografia tiroidiană. Analizele hormonale TSH şi FT4 arătau o funcţie tiroidiană normală. Ecografic am identificat o formaţiune nodulară sub 1 cm, imprecis delimitată, cu microcalcificări, căreia i-am dat un scor TIRADS 4. Scorul TIRADS este o clasificare a nodulilor în 6 grade în funcţie de anumite caracteristici ecografice ale nodulilor. Am mai identificat o macrocalcificare cu diametrul de 6 mm, motiv pentru care am recomandat dozarea calcitoninei, marker de cancer medular. Valoarea calcitoninei a ieşit de 20 de ori mai mare decât valoarea de referinţă. Recomandarea a fost de tiridectomie totală cu suspiciunea de cancer tiroidian, iar surpriza a fost examenul histopatologic, care a evidenţiat o situaţie extrem de rară, 2 cancere tiroidiene, unul papilar şi altul medular”, a povestit dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay.
Dozarea tiroglobuliei (marker al carcinomului papilar) şi a calcitoninei au arătat postoperator valori normale, adică fără celule maligne. Tratamentul este de substituţie cu tiroxină în doze mari. Cancerul papilar fiind sub 1 cm nu a fost nevoie de tratament cu iod radioactiv, tratamentul clasic pentru cancerul papilar. „Cazul acesta ne arată importanţa ecografiei tiroidiene, chiar dacă analizele hormonale sunt normale, şi a clasificării corecte a nodulilor pentru a oferi indicaţia corectă de tratament”, a declarat medicul.
Osteoporoza nu se vindecă, dar se tratează!
La nivel mondial, 1 din 3 femei de peste 50 de ani va suferi fracturi de osteoporoză şi 1 din 5 bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani, atrage atenţia Fundaţia Internaţională de Osteoporoză. Boala afectează aproximativ 6,3% dintre bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani şi 21,2% dintre femeile din aceeaşi categorie de vârstă la nivel global, adică aproximativ 500 de milioane de bărbaţi şi femei din întreaga lume.
În 2019 în Europa (Uniunea Europeană, plus Elveţia şi Regatul Unit) se estima că 32 de milioane de persoane în vârstă de peste 50 de ani au osteoporoză, echivalentul a 5,6% din totalul populaţiei europene cu vârsta peste 50 de ani.
„Aş pune pe loc fruntaş în adresabilitatea la endocrinolog osteoporoza, această boală ‘tăcută’, asimptomatică până la prima fractură. Fractura este principala complicaţie a osteoporozei, de aceea trebuie să o tratăm. În România, 20% dintre femei şi 6% dintre bărbaţi peste 50 ani au osteoporoză. Este o problemă de sănătate publică, prin costurile mari pe care le implică tratarea unui pacient cu fractură osteoporotică, mai ales cea de şold. Se spune că la fiecare 3 secunde un pacient face o fractură, impresionant şi îngrijorător. Osteoporoza nu se vindecă, dar se tratează la fel ca hipertensiunea arterială, ca diabetul zaharat etc. Există terapii dintre cele mai variate, inclusiv terapii biologice care s-au dezvoltat în ultimii ani şi care, din fericire, sunt compensate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, atrage atenţia dr. Reviczky Levay.
Factorii de risc ţin de ereditate, de vârsta instalării menopauzei, de sedentarism, de obiceiuri nesănătoase (fumat, consum scăzut de lactate), însă unii dintre factori sunt modificabili.
Soluţii personalizate în menopauză
Menopauza şi modificările pe care le dă instalarea acesteia în organism pot trimite femeile la endocrinolog. Menopauza este un fenomen fiziologic în viaţă femeii, care poate debuta cu simptome şi semne dintre cele mai variate şi neplăcute: bufeuri, transpiraţii mai ales nocturne în regiune superioară a corpului, iritabilitate, agitaţie psihomotorie, palpitaţii, puseuri hipertensive, durei osoase şi lista poate continua.
„Menopauza poate manifesta o gamă variată de simptome, care pot fi intense şi deranjante pentru unele femei, iar pentru altele, aceste simptome pot fi mai moderate, cu o tranziţie treptată şi mai puţin invazivă. Gradul de severitate şi durata simptomelor pot varia semnificativ în funcţie de factori individuali. Important este ca noi, endocrinologii, să venim în întâmpinarea pacientelor şi să oferim soluţii personalizate, în funcţie de severitatea simptomelor, de bolile pe care le asociază pacienta”, a subliniat dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay.
Femeia modernă este o femeie informată, activă, dornică să aibă o calitate a vieţii optimă şi în această etapă a vieţii, motiv pentru care discuţia cu medicul endocrinolog este extrem de importantă. „Tratamentul hormonal de substituţie este un subiect atât de dezbătut şi atât de benefic pentru o anumită categorie dintre femeile aflate la menopauză, astfel că noi, endocrinologii, trebuie să explicăm pe înţelesul tuturor pacientelor beneficiile şi reacţiile adverse posibile pe care această terapie le are şi astfel, împreună cu pacientele, să hotărâm ce li se potriveşte”, a concluzionat dr. Delia-Nicoleta Reviczky Levay.
Surse
https://www.medlife.ro/articole-medicale/consult-endocrinologie-in-ce-consta-cum-te-pregatesti
https://www.endocrinology.org/about-us/what-is-endocrinology/
https://www.aace.com/disease-and-conditions/thyroid/all-about-thyroid
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/noduli-tiroidieni-cauze-simptome-tratament
https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/cancers/32-thyroid-fact-sheet.pdf
**
Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.