Preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Corina Corbu, afirmă, duminică, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, că majoritatea celor din sistem îşi fac treaba cu profesionalism şi dedicare, deşi excepţiile sunt cele care atrag lumina reflectoarelor. ”În spatele fiecărei erori care atrage atenţia publicului se află chiar sute de mii de soluţii corecte”, afirmă Corina Corbu, apreciind că o justiţie modernă presupune resurse, respect şi angajament pentru protejarea statutului judecătorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele ICCJ, judecătorul Corina Corbu, vorbeşte, în mesajul adresat de Ziua Justiţiei, despre faptul că ideea de justiţie ”nu poate fi desprinsă de  valori precum dreptatea, echilibrul şi loialitatea judiciară” şi s-a referit la provocările acestei perioade.

”Anii care au trecut au demonstrat că marea majoritate a judecătorilor nu au răspuns acestor realităţi negative prin abdicarea de la standardele profesionale, ci tocmai dimpotrivă, prin profesionalism, prin atenţie, prin efort profesional, prin competenţă şi dedicaţie”, a transmis Corina Corbu.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Este parte a naturii umane ca excepţiile să fie mai spectaculoase decât regula şi ca exemplele negative să fie uneori mai interesante decât cele pozitive. Nu trebuie însă uitat că în spatele fiecărei erori care atrage atenţia publicului se află zeci de mii şi chiar sute de mii de soluţii corecte, rezultate ale tratării judicioase a cauzelor respective. Nu trebuie uitat că în spatele reflectoarelor îndreptate spre situaţia unui judecător care se confruntă cu o situaţie de natură disciplinară se află mii de alţi judecători care îşi îndeplinesc atribuţiile profesionale cu rigurozitate şi, în multe cazuri, cu veritabilă pasiune profesională”, a adăugat preşedintele ICCJ.

Corina Corbu apreciază că ”pentru funcţionarea corectă şi eficientă a justiţiei responsabilitatea nu revine doar celor din cadrul sistemului judiciar”.

”O justiţie modernă presupune resurse corespunzătoare, respect instituţional şi angajament pentru protejarea statutului judecătorului, care este esenţial pentru independenţa acestuia. Acestea nu sunt privilegii şi nu sunt o favoare pe care celelalte puteri ale statului o fac puterii judecătoreşti, ci reprezintă o investiţie în construcţia unui sistem judiciar care să garanteze în mod eficient drepturile fundamentale ale tuturor, pentru că justiţia produce un impact fundamental asupra calităţii vieţii, la nivel social şi individual, cât şi asupra calităţii democraţiei înseşi”, a adăugat Corina Corbu.

Ea crede că înfăptuirea justiţiei nu constituie un monopol al judecătorului: ”Fiecare instrument din partitura pe care o reprezintă funcţionarea efectivă, de zi cu zi, a sistemului judiciar este important, rolul tuturor profesioniştilor dreptului este esenţial, fie ei judecători sau procurori, avocaţi sau notari publici, profesori universitari, consilieri juridici sau grefieri ori membri ai altor profesii juridice. Mai mult, poate paradoxal,  funcţionarea corectă şi eficientă a sistemului judiciar nu se impune în primul rând în considerarea celor care îl servesc, din interiorul sau din afara acestora, ci este esenţială din perspectiva cetăţenilor, reprezentând garanţia păcii sociale”.

”Un sistem judiciar eficient îşi aduce aportul la bunăstarea cetăţeanului chiar şi în situaţia în care acesta nu este niciodată în viaţă implicat într-un litigiu judiciar, pentru că o justiţie eficientă şi mai ales previzibilă stimulează conformarea la normele de convieţuire socială şi inhibă actele antisociale şi abuzul de orice formă. Tuturor acestor cetăţeni, care sunt beneficiarii direcţi sau indirecţi ai serviciului public al justiţiei, avem obligaţia comună de a le asigura egalitatea în faţa legii, de a-i proteja de situaţii de abuz sau de discriminare şi de a le apăra drepturile fundamentale”, a mai transmis preşedintele ICCJ.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.