Cătălin Predoiu a afirmat, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor pe moţiunea simplă a USR împotriva sa, că Executivul şi-a îndeplinit obiectivul desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) în termenul prevăzut în programul de guvernare şi anume martie 2022. Ministrul Justiţiei a adăugat că acest obiectiv era înscris şi în MCV şi ar putea avea impact şi asupra intrării României în Spaţiul Schengen. Moţiunea simplă a fost respinsă. Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au votat, astăzi, pentru salvarea ministrului Cătălin Predoiu şi împotriva luptei anticorupţie şi a statului de drept în România. Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au votat, luni, în favoarea continuatorului ideilor lui Liviu Dragnea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Tudorel Toader şi împotriva românilor care se aşteaptă ca toţi cetăţenii să fie egali în faţa legii şi ca aceia care comit fapte de corupţie să fie traşi la răspundere, a acuzat USR, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - „După discursul de astăzi al ministrului Predoiu, concluzia este una singură: îl cam apasă conştiinţa. Ministrul Predoiu şi-a prezentat astăzi, timp de 43 de minute, adevărata platformă program care uneşte toate vechile partide politice: linişte şi pace peste sistemul de Justiţie, să nu mai vorbim de lucruri rele, precum este corupţia, să nu mai vorbim de arestări şi dosare. Ei nu fură, lucrurile merg bine în România, nu există corupţie. Dar, oamenii pe stradă spun că e plin de hoţi în clasa politică. Domnul ministru Predoiu este un băiat de casă al preşedintelui Iohannis, poate îl scapă şi de dosarul cu cele şase case, căci i se termină mandatul în curând, are ocazia domnul Predoiu să-şi dovedească eficienţa şi servilitatea, loialitatea faţă de un sistem cu epoleţi, care asta vrea peste România: linişte şi controlul magistraţilor. USR este singurul partid care se luptă pentru o Justiţie puternică şi care crede că DNA este o instituţie necesară, care să-i bage la puşcărie pe politicienii care fură”, declară deputatul Cătălin Drulă, preşedinte interimar al USR.

„Am văzut astăzi un ministru foarte vanitos, care a venit aici şi s-a zbârlit mult mai tare de la microfon decât a făcut-o în 2017-2018, când erau călcate în picioare legile Justiţiei. Nu l-am văzut aşa de vehement atunci. A împrumutat domnul ministru Predoiu şi retorica lui Liviu Dragnea. «Nu aţi făcut nimic», «sunteţi nişte crizatori». Păi nimicul acela care era foarte arogant şi îi făcea pe oameni nimic ştim bine unde a ajuns, a ieşit pe uşa din dos a politicii. Este foarte clar ce s-a întâmplat în perioada aceasta. Liviu Dragnea şi Florin Iordache au reuşit să înfiinţeze SIIJ într-un an şi jumătate, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu au reuşit să o reînfiinţeze într-o lună şi jumătate. Cred, într-adevăr, că Liviu Dragnea este invidios pe performanţa celor azi la putere”, afirmă şi deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
USR a depus moţiunea simplă împotriva ministrului Cătălin Predoiu în contextul gravei lovituri date luptei anticorupţie şi Justiţiei de către acesta, cu sprijinul PSD-PNL-UDMR şi cu acceptul preşedintelui Klaus Iohannis, prin reorganizarea şi întărirea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, mai indică sursa citată.
 
USR a atacat şi la Curtea Constituţională proiectul lui Cătălin Predoiu de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ, dar judecătorii CCR, scăpaţi de anchetele DNA prin grija coaliţiei la putere, au respins sesizarea USR, iar preşedintele s-a grăbit să promulge legea, fără a mai aştepta avizul Comisiei de la Veneţia programat a fi făcut public peste doar câteva zile.
 
Coaliţia PSD-PNL-UDMR, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, este direct răspunzătoare pentru afectarea credibilităţii României în faţa partenerilor externi, dar şi pentru că rămânem în continuare sub lupa MCV, iar obiectivul intrării în Spaţiul Schengen rămâne la fel de îndepărtat.

UPDATE - Moţiunea simplă a USR a fost respinsă cu 80 de voturi „pentru”, 192 „contra”, trei abţineri şi un deputat nu a votat. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Acest obiectiv al desfiinţării SIIJ este înscris în MCV. El ar putea avea un impact şi în ceea ce priveşte problema aderării României la Schengen. Prin urmare, din toate aceste motive se impunea cu urgenţă desfiinţarea SIIJ. Prin votul acordat de dvs în Parlament, în programul de guvernare, era înscris un termen precis – martie 2022 când proiectul trebuia să treacă prin Parlament, în prealabil propus de MJ, iar SIIJ să fie desfiinţat. Obiectiv pe care Guvernul l-a asumat şi l-a îndeplinit în termen”, a afirmat Cătălin Predoiu, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor.

El a povestit şi despre faptul că au existat consultări ample cu asociaţiile de magistraţi, CSM şi alte părţi implicate, cu privire la acest proiect de lege de desfiinţare a SIIJ.

„Ce am făcut imediat după preluarea mandatului? Am început imediat consultări în sistemul judiciar, cât şi în afara. Am fost acuzaţi acum câteva minute că nu am desfăşurat aceste consultări. Trei pagini cu listarea acestor consultări. Nu am să le citesc pentru că timpul e preţios, dar am făcut consultări nu doar cu magistraţii, nu numai cu CSM, cu asociaţiile de magistraţi, ci şi cu societatea civilă şi cu membri ai Parlamentului, ai comisiilor juridice din Parlament, membri ai partidelor şi oricine a dorit să mă primească am stat de vorbă cu el. Am făcut consultări la Bucureşti, online la Bruxelles, am discutat cu toţi cei care aveau legătură cu acest subiect. De ce? Pentru a îmi face o idee cu privire la situaţia concretă din teren, pentru că nu facem politică în vid, în vise, facem politică în lumea reală. Pentru a atinge un obiectiv trebuie să te raportezi la realitatea pe care o ai în teren. Şi care era acea realitate? Ce au arătat aceste consultări? Şi anume faptul că magistratura era divizată pe acest subiect. Când am început consultările în decembrie 2020, o parte dintre magistraţii cu care am discutat, inclusiv la nivelul CSM, nici nu voiau să audă de desfiinţarea SIIJ. Acesta este adevărul. Dacă unii ne facem că nu vrem să îl vedem, e altă poveste. Ceilalţi voiau desfiinţarea SIIJ, dar cu o anumită procedură şi anume refacerea competenţei DNA”, a explicat Predoiu.

Ministrul a mai spus că, într-un final s-a ajuns la un compromis şi la o acceptare a desfiinţării SIIJ, însă printr-o formulă optimă care să nu afecteze independenţa magistraţilor.

„După aproximativ o lună şi jumătate am ajuns la un compromis şi anume să se accepte desfiinţarea SIIJ, dar printr-o formulă de echilibru astfel încât să fie garantată independenţa magistraţilor, astfel încât să nu fie niciun fel de temere la nivelul judecătorilor că ar putea să se întâmple lucruri care s-au mai întâmplat şi care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

El a adăugat că textul moţiunii simple împotriva sa este unul derizoriu.

„Pentru că sunt avocat de meserie, daţi-mi voie să iau puţin apărarea semnatarilor moţiunii. Au şi dânşii o scuză pentru că textul derizoriu trimis astăzi în dezbaterea noastră şi anume cel pe care l-am criticat, la rândul meu, demonstrează scuza lor fundamentală, nu au ce căuta aici, e prea devreme, au demonstrat asta la putere anul trecut, în 2021, pe toate ministerele, a fost prea devreme, iar această vină nu le aparţine - ştim cu toţii cui îi aparţine, cei care i-au creat politic artificial şi, mă rog, nu mai continui aici. Mai mult, dintre cei 51 de semnatari, 50 au şi o a doua scuză - au fost induşi în eroare de al 51-lea. Chiar mai mult îi deplâng, pentru că erorile celui de-al 51-lea i-au costat prezenţa la guvernare”, a mai precizat ministrul Justiţiei.

Acesta i-a acuzat pe semnatarii moţiunii de mentalitate bolşevică şi a susţinut că aceştia „mistifică” realitatea.

Camera Deputaţilor a dezbătut şi votat moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu.

Preşedintele interimar al USR Cătălin Drulă a cerut luni demisia ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu pe care l-a acuzat este doar un executant fidel al agendei şefului statului Klaus Iohannis, un om care are reflexe împotriva procurorilor care îi deranjează pe politicieni şi care vrea să facă pace şi linişte în sistemul de justiţie din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.