Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată joi, de DNA, pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi pentru delapidare. În ceea ce-l proveşte pe Daniel Barbu, fost preşedinte al AEP, cauza a fost disjunsă, fiind format un alt dosar.
”În completarea comunicatului nr. 510/VIII/3 din 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE, la data faptelor trezorier al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunilor de: utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate, delapidare (2 fapte).”, anunţă DNA.
Conform procurorilor, în perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, Drăghici a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţ Ilfov.
”Cu aceşti bani, inculpatul a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid)”,explică DNA.
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată PSD.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului.
Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier, Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
”Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, subliniază procurorii, adăugând că PSD ”a ales ca, în urma propriilor analize, să îşi exprime poziţia procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătoreşti în cauză”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
”Referitor la persoana care, la data faptelor, deţinea funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi faţă de care procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale în acelaşi dosar, precizăm că a fost dispusă disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar şi continuarea cercetărilor”, anunţă DNA, care se referă la Daniel Barbu, acuzat că a încălcat legislaţia privind urmărirea destinaţiei subvenţiilor acordate formaţiunilor politice, pentru că nu a dispus verificări anuale şi a stopat controale aflateîn curs..
De asemenea, aceeaşi soluţie a mai fost dispusă şi faţă de alte persoane şi infracţiuni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.