Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi seară, la Antena 3, întrebat dacă va exista o lege a amnistiei şi graţierii, că se va vedea dacă proiectul de lege aflat în Parlament este calea de urmat, susţinând, din nou, că la Ministerul Justiţiei nu există în lucru niciun proiect de act normativ pe această temă. În acest context, Toader a spus că în istoria Dreptului penal au existat relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie şi la graţiere, iar de fiecare dată emitentul actului de clemenţă a prevăzut condiţiile amnistiei şi graţierii, dar şi excepţii, pentru că nu pot fi amnistiate fapte grave. "Sigur că suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă", a declarat ministrul Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În istoria Dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie şi la graţiere. De fiecare dată legiuitorul, emitentul actului de clemenţă, a prevăzut condiţiile amnistiei şi graţierii, dar a prevăzut şi excepţii, pentru că nu poţi aministia fapte grave (...) Sigur că suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă", a declarat ministrul Justiţiei. 

El a spus că în Parlament există, de anul trecut, un proiect de lege privind amnistia şi graţierea, iar aici este vorba despre o voinţă politică şi se va vedea dacă aceasta este calea de urmat. Tudorel Toader a susţinut, din nou, că la Ministerul Justiţiei nu există niciun fel de act normativ privind aministia sau graţierea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Există în Parlament de anul trecut un proiect de lege privind amnistia şi graţierea. Este vorba de o voinţă politică, de o politică penală. Vom vedea dacă asta este calea de urmat. La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, în dezbatere, în elaborare un proiect de act normativ, lege sau Ordonanţă de Urgenţă, referitor la amnistie şi graţiere", a adăugat Tudorel Toader.

La intervenţia moderatorului, care a spus că nu pot fi graţiate faptele grave sau faptele de corupţie, Toader a răspuns: "Aici (în privinţa corupţiei - n.r.) este vorba despre corectitudinea funcţionarilor publici. Dacă vorbim juridic riguros, cel care ia mită este funcţionarul, dar cel care dă mită nu este funcţionar, dar face parte din familia mare a faptelor de corupţie. Noi nu avem doar corupţia clasică, aceea reglementată în partea specială a codului, avem şi o lege privind prevenriea faptelor de corupţie, faptele acelea intrând în competenţa DNA, având ca subiect o categorie mai mare, mai cuprinzătoare, o înşiruire mare de posibili subiecţi activi. Aici depinde dacă ne referim la corupţia clasică din partea specială a codului sau dacă ne referim şi la Legea 78/2000. Dacă tot vorbim in extenso, toate intră la corupţie. Media are un rol important, spre a dezbate mai ales nevoia unui astfel de clemenţă care vine în acest context în care vedem ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în justiţie".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, în 1 septembrie, întrebat despre o posibilă Ordonanţă privind aministia, că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să analizeze în Guvern ce acte normative trebuie adoptate astfel încât "zecile, sutele, miile de oameni care ori au fost condamnaţi pe nedrept, ori au fost condamnaţi pe baza unor probe şi instrumentării unor dosare folosind nişte proceduri ilegale, să poată să aibă şansa să nu ispăşească o pedeapsă sau să nu fie condamnaţi în continuare nevinovaţi". El a susţinut că "această problemă nu va putea fi ascunsă", iar Guvernul "trebuie să îşi asume ceva, să vină cu o propunere sau să propună Parlamentului" o variantă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.