Instanţele, parchetele şi celelalte instituţii din administrarea Ministerului Justiţiei deţin aproximativ 473 de kilometri liniari de arhivă, documentele fiind depozitate în subsoluri sau în spaţii neadecvate, ocupând mult loc necesar desfăşurării actului juridic, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El spune că este necesar un teren „generos”, de 5-6.000 de metri pătraţi, pe care să fie construită o clădire în care să fie depozitată toată arhiva, care să aibă toate utilităţile şi să beneficieze de acces uşor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Documentele din domeniul Justiţiei se păstrează, potrivit legii, timp de 90 de ani. În documentele alea sunt consacrate drepturile cetăţenilor, indiferent dacă au trecut sau prin penitenciar. Documentele trebuie să fie păstrate în mediu corespunzător, oamenii să aibă acces facil la ele. Astăzi dacă mergeţi la instituţii, la parchete, veţi vedea că multe dintre aceste documente sunt depozitate la subsol sau în spaţii neadecvate. Şi ocupă şi spaţiul necesar magistraţilor. La nivelul Ministerului Justiţiei am solicitat instituţiilor şi parchetelor apriximativ cam caţi metri liniari au dânşii. Am primit răspunsurile şi a rezultat că în ţară avem aproximativ 473 de kilometri de arhivă. Să nu uităm că în 90 de ani, spaţiul de depozitare tot creşte, de aceea trebuie să depozităm documentele în spaţii corespunzătoare”, a declarat luni ministrul Justiţiei, Tudorel Toader într-un interviu pentru Digi24.

Toader a afirmat că este necesar un teren „generos”, de 5-6.000 de metri pătraţi pe care să fie construită o clădire cu toate utilităţile şi cu acces facil. Ministrul a precizat că un astfel de teren poate fi oferit de Adminsitraţia Naţională a Penitenciarelor la Letea Veche, Bacău.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"M-am adresat autorităţilor locale, primarilor, consiliilor judeţene, dar şi ANP, ca să identificăm spaţiul în care să depozităm arhivele. Avem nevoie de un teren destul de generos, nu vrem să facem cu etaje, să nu cheltuim banii. Facem un singur proiect, care să se defăşoare pe 5.000-6.000 de metri, numai parterul, mai înalt. Avem nevoie să aibă facilităţi, acces, gaz, lumină, canalizare, tot ce prespune buna desfăşoare. Aici este un spaţiu frumos, liniştit, dar mai dificil, e izolat. Aud ca la Letea Veche ni se poate oferi un teren similar ca suprafaţă, care este tot al ANP Bacau, dar care are toate utilităţile. Înainte de a-l vedea, cred că acolo îi va fi locul”, a spus Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.