Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, la Iaşi, că arhiva SIPA sigur va fi desecretizată, dar a precizat că, dacă vor exista secrete de stat, atunci desecretizarea se va face numai la nivel de CSAT.
"Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată. Arhiva SIPA eu nu o cunosc, că nu am fost în ea. Probabil are informaţii pe toate palierele, pe toate nivelele. Ministrul Justiţiei poate desecretiza ce e secret de serviciu. Ce este de competenţa Guvernului poate fi desecretizat prin hotărâre de Guvern. Dacă vor fi acolo şi secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT. Prin urmare, eu am citit tot istoricul şi toate regulamentele şi toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA", a declarat Tudorel Toader.
El a precizat că se va face o comisie pentru inventarierea dosarelor şi că fiecare tip de informaţii, care privesc viaţa personală, cea profesională sau cea publică, vor fi abordate „în mod adecvat”, cu respectarea procedurilor legale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Vom inventaria şi noi cum au inventariat alţii, le vom desecretiza. Sigur, acolo vor fi probabil informaţii ţinând de viaţa personală, vor fi informaţii ţinând de viaţa profesională, vor fi informaţii ţinând de viaţa publică. Le vom aborda pe fiecare în mod adecvat, dar, repet, cu respectarea procedurilor legale, cu respectarea competenţelor şi a termenului", a afirmat Tudorel Toader.
Întrebat în cât timp ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiţiei a răspuns: "Dacă nu ştiu natura secretului conţinut în arhivă, pot spune în ce timp se rezolvă?".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a aflat, vineri, la Iaşi, unde a participat la întâlnirea preşedinţilor secţiilor penale ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Curţilor de Apel din ţară.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale".
Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.
Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.