Tabloul de bord privind justiţia în Uniunea Europeană pentru anul 2024 arată că percepţia asupra independenţei sistemului judiciar s-a îmbunătăţit. Comisia Europeană a publicat, marţi, cea de a 12-a ediţie a tabloului de bord privind justiţia în UE, o prezentare generală anuală care oferă date comparative cu privire la eficienţa, calitatea şi independenţa sistemelor de justiţie din statele membre ale UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Faţă de anul trecut, percepţia publicului cu privire la independenţa sistemului judiciar s-a îmbunătăţit, inclusiv în ţările care s-au confruntat cu provocări sistemice, mai arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

„Cel mai recent tablou de bord privind justiţia în UE arată că eforturile noastre de consolidare a independenţei sistemului judiciar în întreaga UE dau roade. Prin evidenţierea principalelor domenii în care se pot aduce îmbunătăţiri şi prin sărbătorirea progreselor înregistrate, ne propunem să promovăm încrederea în instituţiile noastre juridice şi să ne asigurăm că justiţia este independentă şi accesibilă tuturor. În ultimii 12 ani, tabloul de bord s-a dovedit a fi un instrument fiabil pentru a ţine pasul cu progresele înregistrate şi pentru a identifica domeniile în care se pot aduce îmbunătăţiri în toate statele membre, contribuind la eforturile noastre de a proteja în continuare statul de drept şi de a sprijini drepturile cetăţenilor şi ale întreprinderilor deopotrivă”, a afirmat Věra Jourová, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, potrivit sursei citate.

Informaţiile cuprinse în tabloul de bord privind justiţia în UE contribuie la monitorizarea efectuată în cadrul semestrului european şi al ciclului anual privind statul de drept – constatările vor fi utilizate pentru Raportul Comisiei din 2024 privind statul de drept.

Tabloul de bord privind justiţia în UE pentru anul 2024 a fost dezvoltat în continuare pentru a răspunde nevoii de informaţii comparative suplimentare (precum un nou grafic privind salariile personalului experţilor din domeniul judiciar şi al procurorilor şi privind procedura de demitere a procurorilor generali), identificate în cursul pregătirii Raportului din 2023 privind statul de drept.

Datele din tabloul de bord sunt, de asemenea, utilizate pentru monitorizarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.