Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, susţine că, din păcate, costurile corupţiei rămân inacceptabil de mari pentru societatea românească. El a mai precizat că o organizaţie mai suplă şi mai eficientă generează mai multă autonomie procurorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Marius Voineag a declarat, luni, la şedinţa de bilanţ a DNA, că tema corupţiei este încă în prim-plan din cauza impactului pe care acest fenomen îl are asupra vieţii cetăţenilor. 
 
“Ne bucură şi ne onorează interesul pe care îl manifestă societatea pentru activitatea DNA. Pe de altă parte, acest interes arată şi faptul că tema corupţiei este încă în prim plan datorită impactului pe care acest fenomen îl are asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Din păcate, costurile corupţiei rămân inacceptabil de mari pentru societatea românescă. Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt care să sintetizeze activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie din ultimul an, acesta ar fi încrederea. Mă refer atât la încrederea celor care lucrează în cadrul instituţiei, încredere care se vede în curajul redescoperit de a investiga cazuri de mare corupţie, cât şi la încrederea cetăţenilor de a veni cu sesizări către noi”, a afirmat Marius Voineag. 
 
El a declarat că doreşte mobilizarea resurselor interne şi externe pentru combaterea judiciară a faptelor de corupţie. 
 
“Această încredere ne responsabilizează şi ne obligă să continuăm eforturile noastre de a ne îndeplini la standarde înalte de calitate misiunea dificilă ce ne revine, indiferent de context şi de provocări. Caracterul disuasiv al luptei împotriva faptelor de corupţie este determinat de calitatea judiciară a anchetelor penale şi de gradul de recuperare efectivă a produsului infracţional. Ca misiune, ne dorim efectuarea de anchete penale efective, independente şi echitabile. Ne dorim mobilizarea resurselor interne şi externe pentru combaterea judiciară a faptelor de corupţie şi obţinerea unui efect descurajant şi limitarea impactului faptelor de corupţie asupra cetăţenilor”, a explicat procurorul şef al DNA. 
 
El s-a referit şi la faptul că ultimul an a reprezentat o perioadă de tranziţie pentru DNA. 
 
“Ultimul an a reprezentat şi o perioadă de tranziţie pentru instituţie, mai degrabă decât un nou început, am văzut această perioadă ca pe una de adaptare a instituţiei la noile realităţi ale societăţii, un upgrade şi un update, nu doar din perspectiva noii echipei manageriale, ci şi din punct de vedere al culturii organizaţionale”, a mai afirmat Marius Voineag. 
 
El consideră că o organizaţie mai suplă generează mai multă autonomie procurorilor. 
 
“O organizaţie mai suplă şi mai eficientă generează mai multă autonomie procurorilor, ceea ce conduce, de asemenea, la o creştere a motivaţiei. Totodată, asigurarea efectului disuasiv real al muncii noastre ne motivează prin faptul că avem oportunitatea de a contribui direct la îndeplinirea scopurilor instituţiei.
În anchetele penale ne dorim o creştere a eficienţei în investigarea faptelor de corupţie la nivel înalt şi totodată şi dezvoltarea investigaţiilor financiare prin care să fie identificate produsul infracţiunii şi bunurile transferate către terţi, ori echivalentul acestora care pot fi indisponibilizate. Ne dorim totodată să avem parte de confirmare judiciară şi prin asta inclusiv o reducere a intervalului de timp până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi utilizarea uneori a procedurii abreviate a acordului de recunoaştere a vinovăţiei”, a mai declarat procurorul şef al DNA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.