Procurorul general al României, Gabriela Scutea, afirmă că, împreună cu reprezentanţi ai conducerii Poliţiei Române, va realiza analize la nivelul unora dintre Parchetele de pe lângă Tribunale, unde rechizitoriile care au ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală lipsesc ”total sau cvasi-total”. Scutea vrea să vadă care sunt motivele care au dus la această situaţie, subliniind că, în privinţa cauzelor care au ca obiect astfel de infracţiuni, durata de lucru este una mai lungă din cauza necesităţii existenţei unor expertize.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Rezultă din analiza noastră zone în care factori obiectivi afectează rezultatele MP. Sesizările pentru infracţiunea de evaziune fiscală, formulate de ANAF, sunt precedate de o inspecţie fiscală sau altă activitate de control, în care se descoperă indiciile faptelor ilicite, determinând practic ca anul în care are loc sesizarea să fie în foarte puţine cazuri anul în care s-a comis infracţiunea. Aceste infracţiuni presupun un probatoriu bazat pe lucrări de specialitate (rapoarte de constatare şi/ sau expertize), ceea ce influenţează durata de soluţionare. În acest an, vom efectua împreună cu conducerea IGPR analize la nivelul unor circumscripţii de parchet de pe lângă tribunal, pentru a stabili motivele absenţei totale (sau cvasi-totale) a rechizitoriilor pentru evaziune fiscală sau a acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei”, a afirmat procurorul general al României, joi, la prezentarea raportului de activitate al Parchetului general pentru anul 2021.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit Gabrielei Scutea, anul 2022 este primul în care s-a aplicat integral articolul 10 din Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, astfel încât rezultatele, în termeni cantitativi - dosare soluţionate şi sume recuperate pentru bugetul de stat – vor fi centralizate şi urmărite ulterior.
 
!Din 2021, în arhitectura judiciară a apărut Parchetul European, pentru procedurile căruia pot să vă împărtăşesc că a fost o contribuţie importantă din partea României, prin experţii care au participat la negocierea actului legislativ. Din punct de vedere profesional, aspir către posibilitatea folosirii de către procurorii MP a unui sistem de management al cauzelor de tipul celui folosit de EPPO. Discuţiile noastre cu CSM despre îmbunătăţirea instrumentelor de evidenţă reconfirmă că Poliţia Română trebuie să fie parte în demersurile de digitalizare pentru activitatea de urmărire penală”, a mai afirmat, în discursul său, procurorul general.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.