Procurorul General avertizează vineri asupra pericolului pe care îl reprezintă atacurile unor persoane publice împotriva Ministerului Public, prin afirmaţii care să afecteze principiul separaţiei puterilor în stat. Mesajul instituţiei vine după ce şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că decizia procurorului general Augustin Lazăr de a o numi pe Laura Codruţa Kovesi într-o funcţie în Parchetul General după revocarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este un ”un gest de aroganţă, de sfidare”, iar Lazăr ”a devenit un om politic” care ”nu-şi cunoaşte bine statutul şi atribuţiile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, avertizează asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separaţiei puterilor în stat, a cărui respectare este esenţială într-o societate democratică”, transmite vineri Ministerul Public.

Instituţia vine cu precizări privind numirea Laurei Codruţa Kovesi pe o funcţie din cadrul Minsiterului Public, în ciuda faptului că CSM a decis ca aceasta să lucreze la DIICOT Sibiu, citând din Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, care spune că delegarea procurorilor în interesul serviciului se realizează de către pocurorul general, inclusiv în funcţii de conducere, la parchetele din cadrul Ministerul Public, pe o perioadă de cel mult şase luni

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, mai precizează instituţia, repartizarea procurorilor se face în conformitate cu art. 95 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, care spune că persoana care conduce parchetul repartizează procurorii pe secţii, servicii şi birouri, în funcţie de pregătirea, specializarea şi aptitudinile acestora. În plus, pentru perfecţionarea legislaţiei penale, Ministerul Public are atribuţia legală de a studia cauzele şi factorii favorizanţi ai criminalităţii şi de a face propuneri în vederea eliminării acestora, atrage atenţia Parchetul General, făcând trimitere la art. 63 lit. i din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: ”Ministerul Public (…) studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează şi prezintă ministrului justiţiei propuneri în vederea eliminării acestora, precum şi pentru perfecţionarea legislaţiei în domeniu”.

Ministerul Public mai arată că are rolul, conform Constituţiei, de a reprezenta în activitatea judiciară ”interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

Mesajul Parchetului General vine după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seară, că decizia procurorului general Augustin Lazăr de a o numi pe Laura Codruţa Kovesi într-o funcţie în Parchetul General după revocarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este un ”un gest de aroganţă, de sfidare”. De asemenea, Tăriceanu susţine că Augustin Lazăr ”a devenit un om politic” care ”nu-şi cunoaşte bine statutul şi atribuţiile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.