Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti au stabilit metoda prin care gruparea anchetată pentru comiterea mai multor infracţiuni contrafăcea obiecte de vestimentaţie aparţinând unor branduri celebre. Astfel, mărfurile erau realizate în fabrici din România şi apoi vândute unor vedete, oameni politici sau sportivi.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost începută acţiunea penală pentru 14 inculpaţi în acest dosar.
“Un număr de şase inculpaţi, direct sau prin interpuşi (trei inculpaţi), comercializează şi deţin în acest scop, obiecte de vestimentaţie purtând mărci identice cu mărci înregistrate pentru produse identice aparţinând unor brand-uri celebre ( Moncler, Gucci, Ferrari, Valentino, Max Mara Brioni, Pal Zileri, Belstaff, Siviglia, Off-WhiteValentino, Giorgio Armani, Brioni, Chanel, Louis Vuitton, Versace, Tom Ford, Prada, Burberry, Yves Saint Laurent, Dolce & Gabbana, Paul & Shark etc.). Majoritatea persoanelor care achiziţionează aceste bunuri nu au cunoştinţă despre caracterul contrafăcut al acestora”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că mare parte din aceste bunuri sunt contrafăcute în România la fabrici administrate de două societăţi comerciale, administrate de două dintre persoanele implicate în acest dosar.
“Sus-numiţii au legături infracţionale cu mai multe persoane din rândul angajaţilor (şase inculpaţi) precum şi alţi colaboratori (trei societăţi comerciale), care participă la contrafacerea bunurilor prin efectuarea diferitelor procese de fabricaţie (efectuarea broderiilor, cusăturilor, contrafacerea etichetelor, elaborarea programelor informatice pentru maşinile de cusut şi celelalte utilaje), introducerea în ţară a materialelor necesare contrafacerii acestora (etichete, fermoare, ţesături etc) importate din Italia”, a mai precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.
Procurorii au mai stabilit că doar o mică parte din banii obţinuţi din vânzarea produselor contrafăcute era înregistrată în contabilitate.
“Doar un procent mic din sumele de bani obţinute în urma comercializării produselor contrafăcute sunt înregistrate în actele contabile, cea mai mare parte fiind încasate direct de către persoanele mai sus menţionate şi interpuşii acestora, acest aspect rezultând în principal din profitul mic declarat de către societăţi la sfârşitul exerciţiului financiar. Pentru a evita înregistrarea în contabilitate a bunurilor, la autoritatea vamală competentă nu sunt declarate toate achiziţiile de materie prima din Italia şi evident nici produsele contrafăcute importate”, au explicat procurorii.
Aceştia au menţionat că bunurile erau vândute către persoane potente financiar.
“Bunurile sunt comercializate, în general, către o clientelă cu circuit închis din care fac parte persoane potente financiar (vedete, oameni politici, patroni, sportivi, angajaţi ai administraţiei locale, medici, notari, angajaţi ai unităţilor bancare, etc.).Totodata, persoanele cercetate în cauză comercializează bunuri contrafăcute în alte fabrici din ţară şi din străinătate ai căror furnizori nu au fost identificaţi până în prezent”, mai precizează sursa citată.
Un bărbat care făcea parte din această grupare este cercetat şi pentru viol deoarece în perioada 10 august 2020, ora 17.20 – 11 august 2020, ora 11.00, a lipsit de libertate o femeie, iar apoi “fără consimţământul acesteia şi prin exercitarea de ameninţări şi acte de violenţă a întreţinut cu aceasta raporturi sexuale normale şi orale şi a agresat-o fizic, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare mai multe zile de îngrijiri medicale”.
De asemenea, o altă persoană anchetată în acest dosar este cercetată şi pentru vaccinare fictivă anti-COVID.
“În perioada 08-09.02.2022, cu intenţie, în calitate de medic de farnilie în cadrul unei clinici din Bucureşti, un inculpat a introdus în aplicaţia informatică Registrul Naţional de Vaccinări date necorespunzătoare adevărului, respectiv împrejurarea că, un alt inculpat ar fi fost imunizat cu produsul de vaccinare Johnson&Johnson, în data de 11.01.2022, ora 19:18”, mai arată comunicatul Parchetului.
Şase persoane au fost prezentate Judecătoriei Sectorului 5 cu propunere de arestare preventivă, iar instanţa a decis ca una dintre acestea să fie arestată preventiv, alte trei sunt cercetate sub control judiciar şi faţă de alte două a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.