Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Traian-Cornel Briciu, afirmă în mesajul transmis duminică, de Ziua Justiţiei, că suntem într-un moment în care problemele din justiţie, cum sunt cele ale magistraţilor, sunt prea grave şi au depăşit cadrul organismelor de reglementare profesionale, acesta fiind contextul momentului. ”Ziua Justiţiei 2023 nu este o zi de sărbătoare. Dar ea se organizează, şi poate că acesta este cuvântul cheie”, remarcă preşedintele UNBR, subliniind că ”niciodată nu ar trebui să renunţăm la ambiţia de a avea un sistem de justiţie performant”.
Prezentăm intregral mesajul transmis de preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian-Cornel Briciu, cu ocazia Zilei Justiţiei:
”Cu toţii cunoaştem textul HG 364 din 1994 prin care se instituie Ziua Justiţiei care, de atunci, se organizează anual, în prima duminică a lunii iulie. Un text scurt, cu trei articole. Aproape inspirat, textul spune se va organiza, nu că se va sărbători. Dar este sau ar trebui să fie Ziua Justiţiei un motiv de sărbătoare? Şi ce înţelegem, mai exact, prin Ziua Justiţiei?
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Noţiunea de justiţie are multe înţelesuri. Nu este cazul să le dezvolt. Mă voi rezuma la cel constituţional – ,,Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite prin lege”. În legătură cu acest sens, Legea 51/1995 prevede că ,,avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege”. Prin urmare, justiţia este o activitate esenţială pentru funcţionarea unei societăţi. Activitatea este desăvârşită de judecători, dar realizarea acesteia ar fi imposibilă fără participarea procurorilor şi avocaţilor.
Semnificaţia acestei zile depinde de contextul în care o aşezăm şi, poate, de cel mai apropiat context social. Suntem într-un moment în care problemele din justiţie, cum sunt cele ale magistraţilor, sunt prea grave şi au depăşit cadrul organismelor de reglementare profesionale. Acesta este contextul momentului. Ziua Justiţiei 2023 nu este o zi de sărbătoare. Dar ea se organizează, şi poate că acesta este cuvântul cheie. Problemele actuale ţin de normarea activităţii judecătorilor, de creşterea şi completarea schemelor de personal, de asigurarea infrastructurii, de stabilitate legislativă şi independenţă. Nu voi alimenta acum spaţiul public cu problemele ridicate de avocaţi în legătură cu funcţionarea justiţiei şi efectivitatea dreptului la apărare, dar ştim cu toţii că acestea există şi au fost în repetate rânduri ridicate de barouri.
Echilibrul celei mai echilibrate funcţii (puteri) a statului este afectat!
Echilibrul trebuie păstrat prin înţelepciune, justă măsură şi dialog!
Acestea sunt trăsături de esenţă pentru cei care lucrează în justiţie.
În anul 2022, cu acelaşi prilej, spuneam că ,,…justiţia inspiră echilibru şi că acest echilibru vine atât din legi, cât şi din oameni !”.
Azi, în 2023, mă gândesc cu speranţă că ceea ce am spus în urmă cu un an se va dovedi real! Speranţa este cu atât mai puternică cu cât este nevoie de ea, iar această nevoie se manifestă cu atât mai mult cu cât situaţia este mai dificilă.
De aceea, văd Ziua Justiţiei 2023 ca o zi a speranţei, în care că vom găsi resursele pentru a nu abandona ambiţia de a avea un sistem de justiţie performant, indiferent ce sacrificii ar presupune acest efort.
Pentru noi toţi, pentru toată societatea. La Mulţi Ani!”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.