Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele de eliberare din funcţie a unor magistraţi, trei dintre ei ca urmare a unor condamnări penale definitive: procurorul Traian-Eduard Nedelcuţă şi judecătorii Vasile-Sorin Curpăn şi Eugenia-Carmen Marinescu.
Pe 24 mai, procurorul Traian-Eduard Nedelcuţă, de la Parchetul Tribunalului Teleorman, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la rudele unui bărbat arestat pentru tentativă de omor, decizia instanţei nefiind definitivă.
În iulie 2016, Nedelcuţă a fost trimis în judecată după ce, în luna mai a anului 2014, prin intermediul grefierei Mioara Damiana Costache, a acceptat să primească 10.000 euro de la rudele unei persoane cercetate într-un dosar de tentativă de omor pe care-l instrumenta.
Evenimente
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
”Pentru aceşti bani, magistratul ar fi fost de acord să obţină o situaţie juridică favorabilă rudei denunţătorilor, arestat preventiv într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor într-o infracţiune cu limite de pedeapsa mai mici - loviri sau alte violente sau vătămare corporală”, menţionează DNA.
Anchetatorii susţin că procurorul Traian Eduard Nedelcuţă a primit efectiv, prin intermediul grefierei, suma de 2.000 euro în schimbul promisiunii că va obţine de la medicul legist un certificat medico-legal care să ateste că lovitura aplicată de agresor nu a pus în pericol viaţa victimei. Întrucât nu a reuşit să îl convingă pe medicul legist să elibereze un astfel de document, magistratul a restituit banii rudelor persoanei anchetate, tot prin intermediul grefierei. Ulterior, cei care au dat banii l-au denunţat pe procuror la DNA.
Fostul preşedinte al Tribunalului Olt Carmen Marinescu a fost condamnată definitiv, pe 30 iunie, la opt ani de închisoare cu executare, după ce a fost reclamată la DNA de interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, care a susţinut că i-a dat judecătoarei 200.000 de euro pentru a fi cercetat în stare de libertate într-un dosar penal.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia Curţii de Apel Craiova, din luna septembrie 2016, care a dispus condamnarea judecătoarei Carmen Marinescu la opt ani de închisoare pentru luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii.
Fostul preşedinte al Tribunalului Olt a fost reclamat la DNA de interlopul Sandu Anghel, care a susţinut că i-a dat judecătoarei 200.000 de euro pentru a fi cercetat în stare de libertate într-un dosar penal.
Şi soţul judecătoarei, Iulius Severus Marinescu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în acest dosar, precum şi avocatul Dumitru Cismaru, care a primit trei ani şi jumătate de închisoare.
Judecătorul Vasile-Sorin Curpăn, de la Judecătoria Bacău, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 3.000 de lei într-un dosar privind exercitarea ilegală a profesiei de avocat, soldat cu mai multe condamnări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.