Firmele Veolia Energie Prahova S.R.L. - fostă DalkiaTermo Prahova S.R.L. - şi Fireproof Team S.R.L au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă în urma unui accident de muncă în care un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce a fost ars cu abur. La acel moment, compania susţinea într-un comunicat că vieţile a doi tehnicieni surprinşi de jetul de abur nu sunt în pericol şi că firma luase, "ca de obicei, toate masurile de securitate", însă procurorii susţin, în rechizitoriu, că firmele inculpate nu au oprit conducta cu defecţiuni, au folosit echipe, metode şi echipamente neautorizate ISCIR, iar echipamentul individual de protecţie era necorespunzător pentru instalaţiile termoenergetice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În dosarul instrumentat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost încheiată urmărirea penală şi s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatelor persoane juridice S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L.  - fostă S.C. DalkiaTermo Prahova S.R.L. - şi S.C. Fireproof Team S.R.L, pentru ucidere din culpă.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"În fapt, la data de 23.02.2013 s-a produs un accident de muncă în incinta S.C. DalkiaTermo Prahova S.R.L. (actuală S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L.), la punctul de lucru situat în comuna Brazi, judeţul Prahova, cu ocazia reparaţiilor efectuate pentru înlăturarea unui por (fisură) pe conductă la unitatea de exploatare/producţie, secţia exploatare turbine. În timpul lucrărilor efectuate conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului şi transformarea acestuia în abur, abur ce a inundat spaţiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul S.C. Fireproof Team S.R.L. Cele două victime au fost transportate la Spitalul de Urgenţă, una dintre acestea decedând la data de 12.03.2013”, anunţă procurorii într-un comunicat dat publicităţii vineri.
 
Conform materialului probator, accidentul de muncă s-ar fi  produs "ca urmare a unui şir de erori”, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcţiune a conductei cu defecţiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condiţiilor de lucru şi neautorizată ISCIR, utilizarea de către victimele evenimentului a unei platforme de lucru neadecvate condiţiilor din teren şi a unui echipament individual de protecţie necorespunzător în instalaţiile termoenergetice, susţin anchetatorii.
 
Astfel, procurorii afirmă că firma Veolia Energie Prahova S.R.L. "a încălcat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni: a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni; nu a oprit conducta cu defecţiuni; a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR".
 
În ceea ce priveşte a doua firmă inculpată în acest dosar, anchetatorii spun că S.C. Fireproof Team S.R.L., "prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă", întrucât a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condiţiilor de lucru şi de asemenea, neautorizată ISCIR; a dispus utilizarea, de către echipa de intervenţie, a unui echipament individual de protecţie necorespunzător în instalaţiile termoenergetice.
 
"Toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav şi iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unei persoane”, mai arată Parchetul General.
 
Dosarul va fi înscris pe rolul Judecătoriei Ploieşti.
 
În ziua producerii accidentului de muncă, Dalkia Termo Prahova susţinea, într-un comunicat remis presei, că cei doi tehnicieni surprinşi de jetul de abur sunt în afara oricărui pericol.
 
"Din informaţiile confirmate de cadrele medicale, viaţa lor nu este in pericol. Cele 2 persoane sunt in prezent examinate şi tratate la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Una din persoane s-a rănit uşor la un picior si urmează să părăsească unitatea medicala in cursul zilei de astăzi; cealaltă persoană (ce prezintă arsuri de gradul 1 şi 2) este supusa in prezent unei intervenţii de specialitate”, transmitea, în după amiaza zilei de 23 februarie 2013, Dalkia Termo Prahova.
 
Oficialii companiei susţineau, de asemenea, că "la fata locului fuseseră luate, ca de obicei, toate măsurile de securitate” şi dădeau asigurări că "în niciun caz nu se pune problema unei întreruperi a alimentării cu energie termică (apă caldă şi căldură) a Municipiului Ploieşti”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.