Patru asociaţii ale magistraţilor solicită preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "să reconsidere" punctul de vedere trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cazurile privind Secţia Specială, afirmând că opinia Comisiei "este bazată în mod vădit pe erori grosiere inacceptabile".
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au solicitat preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "să reconsidere" punctul de vedere trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cazurile privind SIIJ, "având în vedere faptul că pozitia Comisiei Europene este bazată pe grave erori fundamentale şi justificată pe pseudo argumente ce au facut parte dintr-o campanie de dezinformare cu privire la infiintarea SIIJ", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de cele patru asociaţii.
În solicitare, cele patru asociaţii ale magistraţilor susţin că "pozitia Comisiei Europene: • face referire la o stare de fapt care nu corespunde realitatii; • desconsidera prevederile Constitutiei si deciziile Curtii Constitutionale ale Romaniei care au restaurat separatia puterilor in state, au condamnat incalcarea independentei justitiei si au aparat drepturi si libertati fundamentale; • invoca gresit norme de drept din legislatia romana; • foloseste ca argumente afirmatii care s-au dovedit a fi fakenews si parte dintr-o campanie de dezinformare cu privire in special la SIIJ; • ignora concluziile Raportului Inspectiei Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind “respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoreşti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, raport aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 225 din data de 15.10.2019, ce a scos la iveala faptul ca DNA avea tinute deschise mii de dosare cu magistrati, unele pe perioade de timp de ani de zile; • ignora ostentativ gravele presiuni puse pe judecatori prin modul in care au fost anterior anchetate dosarele cu magistrati, inclusiv prin anchete ce priveau exclusiv hotararile pronuntate de judecatori".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Conform surse citate, Comisia Europeana ignora statuarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni din Avizul 21/2018 privind prevenirea coruptiei in randul judecatorilor, asupra a doua chestiuni esentiale: a) este perfect in acord cu principiile europene ca in anumite cazuri sa fie infiintate structuri specializate pentru anchetarea judecatorilor si procurorilor: “50. […] In functie de istoria, traditiile şi structura administrativa a unui anumit stat, precum şi de dimensiunea reala a coruptiei in interiorul sistemului, poate fi necesara infiintarea unor organisme de investigare specializate şi a unor procurori specializati care sa lupte impotriva coruptiei in randul judecatorilor şi b) Este complet contrara principiilor europene interferenta serviciilor de informatii in justitie, “27. […] sub nicio forma lupta impotriva coruptiei in randul judecatorilor nu ar trebui sa conduca la interferenta unui serviciu secret in justitie.
"În concluzie, opinia exprimata de Comisie in sensul ca «dispozitiile nationale din cauza contravin cerintelor dreptului Uniunii cu privire la principiul protectiei jurisdictionale efective» este bazata in mod vadit pe erori grosiere inacceptabile, motiv pentru care solicitam revenirea asupra acesteia si efectuarea unei noi analize bazata pe fapte si date reale, nu dezinformari si aprecieri subiective", arata cele patru asociaţii in scrisoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.