Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă, joi, că, în ultimii ani, instrumentarea dosarelor având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra minorilor a constituit o prioritate, fiind adoptate măsuri speciale în acest sens. Anul trecut au fost întocmite 80 de rechizitorii, mai multe decât în 2022 şi 2021, iar la finalul lunii octombrie erau în lucru 467 de dosare având ca obiect abuz sexual contra minorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă, joi, că în ultimii ani, activitatea de instrumentare dosarelor având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra minorilor a constituit o prioritate, fiind luate o serie de măsuri în scopul consolidării capacităţii organelor de urmărire penală de a instrumenta acest tip de cauze şi creşterii eficienţei activităţii de urmărire penală.

”În acest sens, au fost emise de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti mai multe dispoziţii: Printr-un ordin din 30.03.2022 s-a constituit, la nivelul acestei unităţi de parchet, în cadrul Secţiei de urmărire penală, un grup de lucru format din procurori specializaţi în instrumentarea cauzelor având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra minorilor (abuzuri sexuale), preluate în condiţiile Codului de procedură penală de la unităţile de parchet subordonate, respectiv de la parchetele de pe lângă judecătoriile sectoarelor 1-6 Bucureşti.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ulterior, în baza unui ordin din 13.03.2023, au fost desemnaţi, la nivelul parchetelor de pe lângă judecătoriile sectoarelor 1-6, procurori specializaţi care să instrumenteze exclusiv cauze de abuzuri sexuale comise împotriva minorilor”, a transmis sursa citată într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, ca urmare a măsurilor dispuse, la sfârşitul anului 2023 ”se constată o creştere calitativă şi cantitativă semnificativă a activităţii în domeniul combaterii abuzurilor sexuale împotriva copiilor”.

”Astfel, în cursul anului 2023 au fost întocmite un număr de 80 rechizitorii şi 3 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, faţă de 48 de rechizitorii şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei în anul 2022 şi faţă de 36 de rechizitorii în anul 2021. Se constată, de asemenea, o creştere a celerităţii urmăririi penale, 80% dintre dosarele trimise în judecată în anul 2023 fiind înregistrate în anii 2022 şi 2023”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, un aspect deosebit de important al activităţii de instrumentare a cauzelor de abuzuri sexuale împotriva copiilor îl reprezintă modalitatea de interacţiune a organelor de urmărire penală cu copii victime şi, în special, realizarea procedeului probator al audierii, activitate prin care se urmăreşte nu doar aflarea adevărului, ci şi protejarea emoţională a copilului.

”Audierea copiilor victime ale abuzurilor sexuale se desfăşoară exclusiv în camera special amenajată de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, urmărindu-se astfel ca niciun copil care dezvăluie un abuz sexual să nu mai fie audiat în cadrul secţiilor de poliţie sau alte spaţii improprii asigurării unei protecţii emoţionale adecvate. Acest aspect a fost posibil, pe de-o parte, datorită amenajării în cursul anului 2022 în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a unei noi săli de audiere moderne şi, pe de altă parte, asigurării unei reale specializări a procurorilor în domeniul tehnicilor de audiere a copiilor victime”, a mai transmis instituţia citată.

În cursul anului 2023, un număr de 6 procurori specializaţi au continuat activitatea de formare profesională în domeniul tehnicilor de audiere sub îndrumarea unuia dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniul Protocolului NICHD (prof. Irit Hershkowitz – Universitatea Haifa, Israel), activitatea fiind realizată în cadrul unui proiect al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, finanţat de UNICEF – România.

”În camera special amenajată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, numai în cauzele de abuz sexual, în anul 2023 au fost efectuate 248 audieri de minori victime sau martori, fiind folosit protocolul NICHD-Standard sau NICHD-Revizuit. La sfârşitul lunii octombrie 2023, potrivit datelor statistice ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, erau în lucru un număr de 467 de dosare având ca obiect abuz sexual contra minorilor”, a mai transmis Parchetul.

Dosarele sunt distribuite astfel:

  • Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti - 83;
  • Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti – 78;
  • Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti – 61;
  • Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti – 49;
  • Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti – 61;
  • Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti – 84;
  • Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti – 51.

”În perspectiva anului 2024 se urmăreşte păstrarea şi consolidarea sistemului actual de instrumentare şi soluţionare a cauzelor ce au ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra minorilor (abuzuri sexuale) şi creşterea numărului de astfel de cauze care să fie preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Trinunalul Bucureşti.

Instituţia precizează că, de asemenea, se va acorda atenţie consolidării formării profesionale specifice a procurorilor specializaţi în instrumentarea acestor cauze, reeditării şi actualizării ghidului de bune practici întocmit în acest domeniu de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, operaţionalizării protocoalelor încheiate cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivelul sectoarelor 1- 6 din Bucureşti şi îmbunătăţirii modului de colectare a datelor privind aceste cauze.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.