Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare, precizează Parchetul General, marţi după-amiază, referindu-se la procurorul militar Bogdan Pîrlog. De asemenea, Parchetul General anunţă că procurorul general Augustin Lazăr a dispus marţi preluarea de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente din Piaţa Victoriei, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar. Instituţia mai precizează că în acest dosar au fost înregistrate până acum 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În cursul zilei de astăzi, 14 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus prin ordonanţă preluarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar  Bucureşti a dosarului privind incidentele violente produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei, din municipiul Bucureşti, în ziua de 10 august 2018, incidente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane. În acest dosar, s-a dispus la data de 11 august 2018 începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu”, anunţă marţi după-amiază Ministerul Public.

Reprezentanţii instituţiei spun că această decizie de preluare a dosarului de la Parchetul Militar a fost luată pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar, având în vedere că au fost înregistrate mai multe plângeri împotriva ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, conducerii Jandarmeriei Române şi Jandarmeriei Capitalei, fiind constituit un dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare, precizează Ministerul Public, referindu-se la procurorul militar Bogdan Pîrlog.

Potrivit Parchetului General, în acest dosar au fost înregistrate până acum 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane."„Menţionăm că în perioada 15 - 17 august  2018,  în dosarul penal constituit  la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, se vor efectua acte de urmărire penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri. Activitatea se va desfăşura la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, strada George Georgescu  nr. 3 , sector 4, Bucureşti”, mai spune Ministerul Public.

Prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat marţi că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară, când au avut loc violenţe, contrazicând-o astfel pe ministrul de Interne Carmen Dan, care afirmase că intervenţia s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar, care s-a aflat în Piaţă.

Întrebat, marţi, dacă poate confirma declaraţiile publice făcute de purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei potrivit cărora un procuror militar a gestionat situaţia juridică a evenimentelor din PIaţa Victoriei, prim procurorul Parchetului Militar a negat această informaţie care de altfel a fost făcută publică şi de ministrul de Interne Carmen Dan.

"Veau să vă comunic faptul că în după amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi s-a şi răspuns în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comandă mobilă înaintat excede competenţelor profesionale şi deontologiei profesionale. (...) Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”, a afirmat procurorul Ionel Corbu.

De asemenea, întrebat dacă din punct de vedere legal la intervenţie ar fi trebuit să fie prezent un procuror militar, Corbu a răspuns: "Sub nicio formă".

Ulterior, Jandarmeria Capitalei a transmis c[ procurorul militar Bogdan Pîrlog este cel care a fost prezent vinerea trecută la protestul din Piaţa Victoriei, precizând că procurorul s-a autosesizat cu privire la evenimentele din piaţă şi a fost prezent în punctul de comandă începând cu ora 17.00 până dimineaţă. 

De asemenea, Jandarmeria Bucureşti a prezentat marţi un proces verbal de sesizare din oficiu semnat de procurorul Bogdan Pîrlog, cel care s-a aflat vineri în Piaţa Victoriei, încheiat după intervenţia violentă a forţelor de ordine la protest. Documentul conţine antetul Parchetului Militar. În procesul verbal se arată că în mijlocul participanţilor la protest s-au aflat şi aproximativ 1.000 de persoane care se manifestau violent, că situaţia a degenerat la un moment dat şi că mai multe persoane au fost rănite. Concluzia documentului îi vizează pe jandarmi, putând fi vorba, precizează procurorul, de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.