Ministerul Justiţiei ar urma să anunţe, luni, rezultatul selecţiei pentru postul de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Şi-au depus candidaturile şi au susţinut interviul, Daniel Horodniceanu, actualul şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. Mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră în 19 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit calendarului procedurii de selecţie pentru funcţia de procuror - şef al DIICOT, rezultatul ar trebui anunţat luni de către Ministerul Justiţiei.

Procedura a fost lansată în 14 aprilie. iar candidaturile au putut fi depuse până în 7 mai. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Daniel Horodniceanu, actualul şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, au întrunit condiţiile de participare şi au susţinut, vineri, un interviu cu ministrul Justiţiei şi patru secretari de stat. 

După interviuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că actualul şef al instituţiei Daniel Horodniceanu, candidat pentru al doilea mandat, a fost întrebat despre achitări, despre durata finalizării dosarelor şi despre limitele libertărţii de exprimare în cazul magistraţilor.

"Interviul a durat cate o oră pentru fiecare candidat. Au fost abordate probleme punctuale - spre exemplu- dnul Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, despre: problema achitărilor (cauze şi remedii), problema termenului rezonabil de finalizare a urmăririi penale (în condiţiile în care de 11 ani un dosar nu este încă finalizat) sau despre limitele libertăţii de exprimare ale magistraţilor!", a scris Toader într-o postare pe Facebook.

La rândul său, Horodniceanu a declarat, la ieşirea de la interviu, că i s-au pus ”întrebări foarte bune, pertinente”. El a apreciat că ar trebui să rămână la conducerea instituţiei ”pentru continuitate”. 

Daniel Horodniceanu, în vârstă de 44 de ani, se află la conducerea DIICOT din mai 2015. El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august - decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 - mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 - iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 - octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 - iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 - iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 - iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 16 martie, solicitarea lui Daniel Horodniceanu de a reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei, respectiv din 19 mai. 

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.    

Tudorel Toader, a scris pe Facebook că aştepta să se înscrie mai mulţi candidaţi în cursa pentru şefia DIICOT. 

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.