Judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a declarat după ce plenul a fost anulat din lipsă de cvorum din cauza a patru judecătoare care şi-au condiţionat participarea la şedinţă de eliminarea unui punct de pe ordinea de zi că regretă alegerea colegelor care au lipsit, precizând că nu răspunde la condiţionări de acest gen, iar propunerile se discută şi se dezbat în plen.
Votul cu privire la raportul de audit putea conduce la revocarea din funcţie a inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Anterior, a avut loc şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM, care a avut cvorum.
Pe ordinea de zi a plenului CSM se aflau cererile de pensionare a 45 de magistraţi.
Printre cei care 45 de magistraţi care solicită pensionarea se numără judecătorul Emanuel Albu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel care a decis definitiv, în 2011, că omul de afaceri Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul "Felix”, precum şi judecătoarea Lidia Barac de la Curtea de Apel Timişoara, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar şi un procuror de la DNA şi un altul de la DIICOT.
Alţi doi judecători, de la Curtea de Apel Braşov şi de la Judecătoria Carei, cer reîncadrarea pe funcţii după ce s-au pensionat, cu intenţia de a cumula pensia de magistrat cu salariul, practică criticată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în ultima conferinţă de presă privind modificările legilor justiţiei.
Tot miercuri, plenul CSM urma să discute despre necesitatea închirierii unui spaţiu, precum şi să voteze concluzile auditului făcut la Inspecţia Judiciară în 2016 de către o firmă de profil.
Plenul CSM urma să ia în discuţie şi propunerea direcţiei de specialitate privind contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga faţă de hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM, care a decis încetarea activităţii celor doi în cadrul DNA. Potrivit legii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii soluţionează contestaţiile formulate de judecători şi procurori împotriva hotărârilor pronunţate de secţiile CSM, cu excepţia celor date în materie disciplinară. În 4 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, iar a doua zi Kovesi a semnat revocarea celor doi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.