Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care locuiesc în suburbiile oraşului, primesc indemizaţii de detaşare uriaşe, deşi au câţiva kilometri până la birou. Preşedintele CSM, Lia Savonea a încasat, în 2018, 10.300 de lei pe lună pentru o deplasare de zece kilometri.
Potrivit Radio Europa Liberă, aceste indemnizaţii se plătesc în baza unei ordonanţe de urgenţă a guvernului din 2006, potrivit căreia ”judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de următoarele drepturi: a) diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară”.
Preşedintele CSM, Lia Savonea, a încasat anul trecut, potrivit declaraţiei de avere din 5 februrie 2019, 124.175 de lei, adică 10.300 de lei pe lună, doar pentru a se deplasa din satul Roşu, comuna Chiajna, la Bucureşti. Distanţa Roşu - Bucureşti este de 10 kilometri. Transportul este decontat separat, iar Lia Savonea a primit 1.212 lei. Aceste sume se adaugă indemnizaţiei de membru CSM care ajunge la 315.661 de lei pe an. În declaraţia de avere din iunie, şefa CSM nu a mai trecut veniturile defalcate, ci doar suma totală, adică 473.627 lei/an.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Şi alţi membri ai CSM încasează acestă indemnizaţie de detaşare, dar aceştia s-au mutat efectiv în Bucureşti în urma alegerilor pentru Consiliu. Astfel, Nicoleta Ţinţ a primit anul trecut 93.315 de lei pe lângă salariu deoarece s-a mutat de la Braşov, Gabriela Baltag a încasat 85.370 de lei după ce a venit de la Piatra Neamţ, Andrea Chiş a primit 119.117 de lei după ce s-a mutat de la Cluj, Florin Deac 119.627 de lei după ce a venit din Maramureş, Bogdan Mateescu 140.809 de lei după ce s-a mutat în Bucureşti de la Băile Govora, Vâlcea.
Un alt magistrat care a primit diurnă de detaşare este Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare. Astfel, el a încasat anul trecut, pe lângă salariu, 147.000 de lei pentru că a făcut naveta de la Giurgiu, acolo unde are domiciliul, la biroul din Bucureşti. Adjuncta sa, Daniela Sandu Mateş, a primit în 2017 52.000 de lei în plus la salariu, dar ea s-a mutat de la Braşov în Bucureşti.
Anomalia diurnelor plătite regeşte pentru o navetă de câţiva kilometri a fost sesizată, marţi, de Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) care ”solicită factorilor decidenţi să evalueze şi să iniţieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situaţii, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriaşe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcţionării justiţiei”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.