România a intrat în Uniunea Europeană pentru a adopta cadrul legal al lumii civilizate, în schimb pare că legile se fac acum după moravurile sau năravurile inculpaţilor, susţine procurorul general Augustin Lazăr, comentând modul rapid în care au fost adoptate în Parlament modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală. Lazăr a precizat că, în vairanta modificată, Codul Penal ar putea fi neconstituţipnal, întrucât încalcă articolul referitor la tratatele încheiate de România cu alte state.
„Evident că niciodată nu a fost o asemenea grabă în discutarea, în analizarea unui text de lege, dar niciodată nu a fost vreo tentativă de a dezincrimina o faptă gravă aşa cum este abuzul în serviciu. Şi vă rog să observaţi că noi am intrat în Uniunea Europeană cu gândul că adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcţionarii publici şi aleşii se vor orienta după acest cadru legal, să-l respecte. Ei bine, în mod surprinzător, aparenţa acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaţilor şi nu după standardele pe care noi trebuie să le avem ca stat al Uniunii Europene”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr miercuri, înainte de şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).
Lazăr a precizat că textul de lege al Codului penal ar putea fi neconstituţional, pentru că încalcă articolul 11 din Constituţie referitor la tratatele încheiate de România cu alte state.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Referitor la abuzul în serviciu, procurorul general a spus că textul din Codul penal este doar de formă, iar cei peste 2.000 de inculpaţi trimişi în judecată în ultimii patru ani pentru această infracţiune ar fi achitaţi, în timp ce prejudiciul de peste 4 miliarde de el nu ar fi recuperat.
„În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Mai întâi, în ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi, funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni, la nivel central pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Am căutat printre aceşti inculpaţi să vedem dacă vreunul dintre ei au comis faptele pentru sine sau pentru rude. Şi nu am găsit niciun caz, (...) presupune mereu folosirea unor terţi, a unor oameni de paie care primesc foloasele respective şi dispar după acel paravan. Potrivit acestui proiect de articol, infracţiunea de abuz în serviciu ar fi discriminată. Ceea ce ar rămâne în Codul penal este doar aşa, o formă de text, care ar indica faptul că nu s-a abrocat total abuzul în serviciu, însă în practică, dacă în ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să privească tipologia care este reţinută în acest text, înseamnă că textul este pur formal. Ar rezulta că toţi cei 2.099 de inculpaţi ar fi achitaţi, iar prejudiciul de peste 4 miliarde de lei nu ar mai fi recuperat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.