Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au contestat, joi, la Curtea Constituţională Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2010 care se referă la regimul juridic al unor terenuri forestiere şi care a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional.
ARGUMENTELE ICCJ
ICCJ consideră că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenţilor din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora încalcă articolele constituţionale referitoare la dreptul de proprietate şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La data de 15 februarie 2024, constituită în Secţii Unite, în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, “cu participarea unui număr de 84 de judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenţilor din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora (PL-x nr. 722/2023), în raport de prevederile constituţionale ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalităţii, ale art. 136 alin. (2) şi (4) cu privire la dreptul de proprietate publică şi modalitatea de constituire a dreptului de administrare coroborate cu cele ale art. 147 alin. (4) privind caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale, precum şi a prevederilor art. 52 referitoare la dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică”.
În conformitate cu dispoziţiile art. 27 din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii Unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.
CE PREVEDE LEGEA CONTESTATĂ
Ca urmare a modificărilor decise de Parlament, legea prevede şi trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în domeniul privat al statului, la solicitarea scrisă a persoanelor fizice sau juridice ce deţin în proprietate terenurile aferente întregului drum forestier, în vederea transmiterii cu titlu oneros către acestea.
De asemenea, sunt introduse prevederi noi, una dintre acestea fiind şi cea care prevede că ”unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora sunt amplasate drumurile forestiere proprietate publică a statului, administrate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, au prioritate pentru preluarea acestora în faţa persoanelor fizice sau juridice proprietari ai terenurilor aferente acestora”.
Da semenea, în cazul trecerii unor drumuri forestiere din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în domeniul privat al statului, la solicitarea scrisă a persoanelor fizice sau juridice ce deţin în proprietate terenurile aferente întregului drum forestier, în vederea transmiterii cu titlu oneros către acestea.”,transmiterea drumurilor forestiere se face prin vânzare directă, în baza contractului de vânzare-cumpărare încheiat în formă autentică între persoanele fizice sau juridice solicitante şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în termen de cel mult 45 de zile de la data adoptării hotărârii Guvernului pentru trecerea drumurilor forestiere din domeniul public al statului în domeniul privat al statului”.
O altă modificare are ca rezultat următoarea prevedere: ”Orice restricţie de circulaţie pe drumurile forestiere şi pe căile ferate forestiere, preluate de către unităţile administrativteritoriale sau de către persoanele fizice sau juridice, se poate face numai cu aprobarea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”.
În forma actuală, articolul modificat prevede că ”orice restricţie de circulaţie pe drumurile forestiere se poate face numai cu aprobarea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”.
Iniţiatorul modificării legii criticate este deputatul PNL Florin Claudiu Roman.
Legea poate fi consultată AICI
OBIECŢIILE CONSILIULUI LEGISLATIV
Consiliul Legislativ, deşi a dat un aviz favorabil, semnalează mai multe nereguli, precizând că soluţia legislativă este susceptibilă a nu corespunde standardului constituţional de protecţie a proprietăţii publice şi de a respecta obligaţia constituţională a statului de a asigura exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional, ocrotirea mediului înconjurător şi menţinerea echilibrului ecologic, aşa cum prevede art. 135 alin. (2) lid. d) şi e) din Constituţie.
Consiliul Legislativ arată, în avizul său, faptul că soluţia legislativă este contrară a mai multor dispoziţii legale, menţionând că modalităţile de gestionare a domeniului public „presupun situaţii premisă diferite„ şi că nu se poate stabili un drept de prioritate pentru alegerea uneia dintre soluţii, întrucât un bun nu poate aparţine în acelaşi timp domeniului public şi domeniului privat al statului.
Avizul Consiliului Legislativ poate fi consultat AICI
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.