Procurorul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu s-a declarat mulţumit de modul în care a decurs interviul de la Ministerul Justiţiei pentru desemnarea unui nou şef al instituţiei, în condiţiile în care i se ncheie mandatul, spunând că întrebările au fost bune, pertinente, legate de dosare şi de cum pot fi ele rezolvate prin măsuri manageriale. Horodniceanu consideră că a răspuns corect la ele şi, întrebat fiind dacă are emoţii cu privire la decizia ministrului, actualul şef al DIICOT a spus că da.
„Mi-a plăcut foarte mult că au citit proiectul de managament, mi-au pus întrebări foarte bune, pertinente, cred că am răspuns corect, o să vedem pe 14. Au fost mai multe întrebări (...) referitoare la vechimea dosarelor, stocurile de dosare aflate pe rol, cum le putem rezolva prin măsuri manageriale, este foarte important de ştiut cum vom duce structura într-o zonă mai sigură şi din acest punct de vedere. Cum vom apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, ale victimei, ale persoanelor cercetate”, a declarat Daniel Horodniceanu la ieşirea din minister.
Întrebat de ce candidează pentru un nou mandat, în condiţiile în care a făcut solicitare să se întoarcă la Iaşi, Horodniceanu a explicat că este doar o procedură standard ca procurorii şef să precizeze unde au baza de lucru, pentru că nu pot fi siguri că vor obţine un nou mandat. El a precizat că nu a spus niciodată că nu va candida din nou pentru şefia DIICOT.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, întrebat dacă are emoţii cu privire la decizia ministrului Justiţiei, actualul şef al DIICOT a răspuns: „Da, sigur că am”.
Cei doi candidaţi care s-au înscris pentru postul de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Daniel Horodniceanu, actualul şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău – au susţinut vineri interviul pentru ocuparea acestei funcţii, la sediul Ministerului Justiţiei. Rezultatul va fi anunţat în 14 mai, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră în 19 mai.
Contracandidatul lui Daniel Horodniceanu a folosit o altă intrare în sediul instituţiei, astfel că a evitat întâlnirea cu presa.
Potrivit Ministerului Justiţiei, interviul constă în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală, verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.