Directoarea Direcţiei Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii, un funcţionar din minister şi alte două persoane au fost trimise în judecată, pentru fapte asimilate celor de corupţie, cei doi funcţionari publici fiind suspectaţi că au transmis unei persoane subiectele pentru un concurs de angajare pe un post în instituţie. Femeia care a primit subiectele de la cei doi printr-un intermediar, vizat şi el de anchetă, a şi obţinut postul, fiind angajată consilier la Resurse Umane.
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a doi funcţionari publici din cadrul Ministerului Sănătăţii, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, anunţă, joi, unitatea de parchet, prin intermediul unui comunicat.
Conform documentului citat, în cursul anului trecut, directoarea Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate şi un subaltern al acesteia din cadrul Biroului Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare au transmis unei persoane care a candidat pentru un post scos la concurs de minister subiectele.
Anunţul privind scoaterea la concurs a funcţiei de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate - Biroul Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare a fost publicat în septembrie 2023, pe pagina de internet a ministerului. La concurs s-a înscris un singur candidat care, la data de 2 octombrie, a fost declarat admis după finalizarea etapei selecţiei dosarului.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a deschis ancheta privind desfăşurarea acestui concurs după ce a primit o sesizare care atrăgea atenţia asupra existenţei unor indicii de fraudare a concursului pentru ocuparea funcţiei de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate – Biroul Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare.
După administrarea mijloacelor de probă relevante, procurorii au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi.
În urma investigaţiei, procurorii au stabilit că directoarea Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate, care era şi preşedinte al comisiei de examinare instituite în vederea organizării concursului, a permis accesul singurei candidatei la informaţii care nu erau destinate publicităţii, respectiv la subiectele elaborate de către aceasta pentru proba scrisă a concursului. Subiectele au fost date unui alt funcţionar, consilier principal în cadrul Biroului Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare (BRCR), care era, de asemenea, membru al comisei de concurs.
Subiectele au ajuns în posesia candidatei prin intermediul unei femei care a fost şi ea trimisă în jduecată în acelaşi dosar.
Candidata care a participat la concursul organizat de minister a fost şi ea deferită justiţiei pentru instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Primii trei inculpaţi se află sub control judiciar, în timp ce femeia care a obţinut subiectele înaintea concursului este în stare de libertate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.