Fostul primar al municipiului Piteşti Tudor Pendiuc a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Fiica sa, Emanuela Pendiuc, inculpată în acelaşi dosar, a primit o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Pe latură civilă, Consiliul Local are de recuperat, conform deciziei instanţei, peste 23 de milioane de lei de la două firme private de transport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Magistraţii Tribunaului Bucureti l-au condamnat, miercuri, pe Tudor Pendiuc la şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi şase ani închisoare pentru abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în forma continuată.

Instanţa a dispus ca Pendiuc să execute pedeapsa cea mai grea, si anume 6 ani inchisoare, la care a adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, rezultând astfel pedeapsa finală de opt ani închisoare.

În plus, instanţa a aplicat pedeapsa complementară a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau in orice alte funcţii publice, pe o durata de 5  ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Fiica lui Pendiuc, Emanuela Pendiuc, inculpată în acelaşi dosar, a fost condamnată la patru ani de detenţie pentru complicitate la luare de mită şi la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în final rezultând o pedeapsă de cinci ani închisoare.

În acelaşi dosar, omul de afaceri argeşean Valentin Vişoiu a fost condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare de închisoare pentru dare de mită şi spălare de bani şi abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuata.

De asemenea, în cauză, alte şase persoane au fost condamnate pentru infracţiunea de complicitate la abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuată, fiind vorba despre angajaţi ai unor stricturi din cadrul administraţiei publice locale din Piteşti.

Alţi doi inculpaţi au primit amenzi penale în cuantum de 15.000, respectiv 30.000 de lei pentru infracţiunea de compromiterea intereselor justiţiei, iar o fostă consilieră a lui Pendiuc a primit o amendă penală de 9.600 de şei pentru favorizarea făptuitorului.

Sentinţa nu este definitivă şi a fost dată în lipsa recunoaşterii vinovăţiei.

De asemenea, în cazul unuia dintre inculpaţi instanţa a constatat încetarea procesului ca urmare a decesului.

Pe lângă condamnarea penală, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au dispus, pe latură civilă, ca fostul primar împreună cu ceilalţi inculpaţi şi cu două firme responsabile civilmente în dosar că achite către Consiliul Local Piteşti 23.013.099,65 lei, reprezentând „suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA si GIREXIM UNIVERSAL SA, ca urmare a neaplicării dispoziţiilor legale, a eludării procedurii de licitaţie, a nerealizării contractului, a prelungirii contractului de asociere, respectiv valorile decontate in cadrul contractului de comision/discount si a contractului de service”.

Sentinţa pronunţată miercuri poate fi atacată cu apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Dosarul a fost trimis în judecată în martie 2015 de către DNA.

Potrivit procurorilor, Pendiuc a făcut demersuri cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între firma municipalităţii, S.C. Publitrans 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A. şi S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăţi.

”Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi au realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport S.C. Publitrans 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenţia încasată de la Primăria Piteşti, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior” arăta DNA la momentul trimiterii în judecată”, arăta DNA.

Procurorii spuneau, de asemenea, că în exercitarea atribuţiilor de serviciu primarul Tudor Pendiuc a primit, în februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti - Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în valoare de 130.900 de euro în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.

”Pentru a disimula primirea, de către inculpatul Pendiuc Tudor, tatăl său, a unui apartament şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei în 26 noiembrie 2007, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. şi ulterior a acceptat eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 lei şi în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite”, susţinea DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.