Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul privind eliberarea lui Felix Bănilă din funcţia de procuror-şef al DIICOT. Procurorul-şef al DIICOT Felix Bănilă şi-a anunţat miercuri demisia de onoare - solicitată luni de preşedintele Klaus Iohannis - declarându-se convins că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor şi afirmând că acesta este preţul injust care trebuie plătit pentru continuarea în bune condiţii, fără presiuni, a activităţii DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Deşi am convingerea că nu am eşuat în îndeplinirea atribuţiilor conferite de lege în calitate de procuror şef al D.I.I.C.O.T., iar speţa ”Caracal” nu depăşeşte nivelul priceperii mele şi al aptitudinii soluţionării ei de către ai mei colegi; În urma discuţiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu Ministrul Justiţiei şi cu membrii Secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi în baza propriului raţionament; Am înţeles să îmi depun demisia de onoare din funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiţiei, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcţie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Preşedintelui României, spre a fi acceptată şi a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcţie, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T. Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aş fi făcut datoria şi că nu mi-aş fi pus toată priceperea, profesionalismul şi buna-credinţă în exercitarea funcţiei, pe care cu onoare încă o ocup. Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-şi continua activitatea într-un climat lipsit de presiune”, afirmă Bănilă în comunicatul transmis de DIICOT.

El reia afirmaţia conform căreia activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” şi dacă acesta este preţul pe care trebuie să îl plătească pentru continuarea în bune condiţii a activităţii, preţ pe care îl consideră injust, acceptă să se retragă din funcţie, lăsând Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism stabilitatea celor 6 funcţii de conducere din cadrul secţiilor structurii centrale şi a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum şi un corp profesional bine pregătit, onest şi de bună-credinţă, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale şi strategice ale direcţiei, în ciuda oricăror alte argumente sau / şi speculaţii contrare.

”Vă asigur că sunt pe deplin conştient de implicaţiile acestui act şi de responsabilitatea ce incumbă funcţiei de procuror şef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcţia, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ţinta predilectă şi lipsită de apărare a celor care au obligaţia de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / şi lipsite de cultura juridică necesară. Deşi nu am nimic a-mi reproşa, întrucât cazul de la Dâmboviţa nu incumbă activităţilor şi competenţei D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcţionat ancheta într-o manieră corectă, justă şi legală, în timp ce efectuarea, continuarea şi finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independenţă, nici eu şi nici nimeni altcineva, nu trebuie şi nu poate a o încălca. Dacă aş rămâne în funcţie, aş risca să antrenez direcţia într-un conflict care, pe termen mediu şi lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine şi nici pentru D.I.I.C.O.T. Mi-aş dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanţa pe care mulţi, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui şi să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave şi iremediabile consecinţe asupra independenţei justiţiei, în general şi a procurorilor, în mod special”, afirmp Bănilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în 23 iulie 2018 decretul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a procurorului Oliver-Felix Bănilă, pentru o perioadă de trei ani. Oliver Bănilă spunea atunci că vrea să fie ”un şef cât mai eficient” şi că se bazează pe procurorii din subordine.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut luni şefului DIICOT Felix Bănilă să îşi înainteze demisia.

”Dar astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer şi la conducerea DIICOT, instituţie a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Aşadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror şef la DIICOT, să îşi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT. Este imperativ ca greşelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituţie.”, a declarat Iohannis, după ce a criticat reacţia instituţiilor statului în cazul Caracal şi în cazul fetiţei ucise în judeţul Dâmboviţa.
Marţi dimineaţă, înaintea întâlnirii cu ministrul Justiţiei Ana Birchall, Bănilă a transmis printr-un comunicat că va culege opiniile colegilor săii, ale şefului ierarhic şi ale celor implicaţi în actul numirii procurorului şef al DIICOT, după care va aduce la cunoştinţă publică rezultatul deciziei luate, spunând că demisia şefului DIICOT va fi rezultatul unui ”amplu proces cognitiv”, nu doar ”expresia unei simple porniri instinctuale”.
”Demisia este un act unilateral de voinţa, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laş şi poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu, nu se va întâmpla aşa”, spunea Bănilă.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.