Un număr de 28 de persoane fizice, între care fraţii Ştefan şi Daniel Godei, dar şi Asociaţia ”Sf. Gabriel cel Viteaz” şi o firmă au fost trimise în judecată în dosarul azilelor în care bătrânii erau supuşi unor tratamente inumane. Dosarul, în care inculpaţii sunt acuzaţi că au sechestrat şi înfometat vârstnici şi persoane cu handicap în azile, a fost înregistrat la Tribunalul Ilfov, însă nu are deocamdată stabili un prim termen.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Ilfov, în acesta fiind 30 de inculpaţi: Godei Ştefan Cristian, Godei Daniel, Nicolae Ramona, Tudorancea Cristina, Cărăulaşu Ioana Andreea, Costescu Claudia, Trifu Gheorghiţa, Anghel Cătălina zisă „Alina”, Cristea Alexandru zis „Sandu”, Ghinea Daniela, Bosîncianu Florentina, Pleşa Gheorghe, Petrache Toma Iulian, Ţicu Andrei Răzvan, Dumitra Cristina Maria, Dumitra Ovidiu, Dragomir Ioana, Bizon Luminiţa, Popa Mihaela Bianca, Tănase Marius, Petcu Matilda zisă „Doina”, Călin Cornelia, Niculae Daniel, Popa Ninela Niculina, Popa Nicoleta Cristina, Oancea Anişoara, Cosma Alexandru, Munteanu Florin Toni, S.C. House Grandma Anastasia`s S.R.L, Asociaţia ”Sf. Gabriel cel Viteaz”.
Totodată, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Proecţia Copilului Ilfov, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 şi două persoane fizice s-au constituit părţi civile în dosar.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
S.C. Creativ Home Concept S.R.L. este parte responsabilă civilmente.
De asemenea, sunt patru părţi vătămate în dosar.
Până în prezent, nu a fost stabili un termen în proces.
Cazul azilelor groazei din Voluntari a fost făcut public în iulie 2023. O investigaţie jurnalistică realizată în parteneriat de Centrul de Investigaţii Media (CMI) şi Buletin de Bucureşti a dezvăluit condiţiile atroce în care erau cazate persoanele cu dizabilităţi: camere insalubre, saltele murdare şi zile de înfometare. În plus, bătrânii erau sechestraţi şi deposedaţi, printr-o reţea mafiotă, de pensie şi de proprietăţi.
Două dintre aceste centre erau deţinute de Asociaţia ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, condusă de Ştefan Godei, unul dintre apropiaţii Gabrielei Firea, la acea dată ministru al Familiei în Guvernul Ciolacu. În 2016, imediat după ce Gabriela Firea a ajuns primar general al Capitalei, Ştefan Godei a fost angajat ca şofer în instituţie. Din această postură, Şefan Godei a fost ales de Gabriela Firea să o însoţească într-o deplasare de şase zile în Spania în anul 2018. În 2020, imediat după ce a pierdut Primăria Generală în faţa lui Nicuşor Dan, Gabriela Firea a devenit senator. La scurt timp l-a angajat pe Godei la cabinetul parlamentar, după cum a dezvăluit G4Media.
Dincolo de Ştefan Godei, Asociaţia ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” mai avea în conducere o persoană apropiată de Gabriela Firea. Funcţia de vicepreşedinte era ocupată de Ligia Gheorghe, consilieră la Ministerul Familiei, pe care Gabriela Firea o numea în postările de pe reţelele sociale ”sora mea”. Imediat după izbucnirea scandalului, Ligia Gheorghe s-a suspendat din postul deţinut la minister.
Scandalul a provocat şi schimbări în Guvern. Marius Budăi, ministrul Muncii la acea vreme, şi-a anunţat demisia. ”Este un gest de onoare”, a reacţionat premierul Ciolacu. Ministerul Muncii avea în subordine mai multe instituţii de verificare şi control acuzate că au ignorat modul în care azilele din Voluntari i-au tratat pe bătrâni. Ulterior, şi Gabriela Firea a demisionat de la Ministerul Familiei, după o discuţie între patru ochi cu premierul Marcel Ciolacu. ”Vreau să subliniez că apreciez gestul voluntar pe care l-a făcut doamna Firea”, a spus Marcel Ciolacu, aluzie la localitatea Voluntari, oraşul care găzduia ”azilele groazei”, dar şi reşedinţa cuplului Firea-Pandele. În ziua demisiei, Gabriela Firea a aruncat vina pe rivalii din politică, acuzând faptul că este împiedicată să candideze pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. ”Obiectivul demolatorilor mei din multe direcţii este să nu mai intru în cursa pentru Primăria Capitalei! Toate sondajele arată că aş fi câştigat în orice formulă politică. Pentru că bucureştenii au plătit, din păcate, amar, cei trei ani de experimente pe viaţa lor cu un individ absolut nepăsător la nevoile oamenilor. Lui nu i s-a mai cerut nicio demisie, când s-au întâmplat chiar tragedii în mandatul său. Întotdeauna a fost o dublă măsură!”, a spus Firea, care, atunci, s-a suspendat din funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti. După câteva luni, conducerea PSD i-a ridicat suspendarea. ”Să fim corecţi: Gabriela Firea nu a avut nicio treabă cu azilele groazei”, a motivat Marcel Ciolacu.
Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei, îşi cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate şi lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Într-o singură noapte, el a reuşit să cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracţii, a relatat Digi 24.
Ştefan Godei a fost arestat preventiv în acest dosar, alături de fratele său, Daniel Godei, care avea rol de coordonator în cadrul grupului.
Gabriela Firea a susţinut că Ştefan Godei nu a fost vreodată şoferul său. ”Eu am acelaşi şofer de 16-17 ani, pe care îl cunosc toate instituţiile, toţi jurnaliştii, toată primăria, tot Parlamentul etc.”, explica Firea.
La acea vreme, zeci de persoane i-au cerut, la un protest organizat de Declic şi Corupţia Ucide în Piaţa Victoriei din Capitală, demisia Gabrielei Firea din funcţia de ministru al Familiei, considerând că aceasta ştia despre neregulile din căminele pentru vârstnici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.