DNA solicită, joi, Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro. ”Cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă”, afirmă, în replică, Vlad Voiculescu. Reprezentanţii REPER arată că Ioana Mihăilă este pregătită să se autosuspende din funcţiile politice. Florin Cîţu susţine că întreaga sa activitate ”a stat sub semnul bunei credinţe şi al respectării legii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Voiculescu:În septembrie 2021 am citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri. Speram că lucrurile se vor mişca mai repede. E un pic ciudat că cu şase luni înainte de alegeri avem un comunicat de presă/Ce spune despre Valeriu Gheorghiţă
CITEȘTE ȘI REPER anunţă că Oana Mihăilă e pregătită să se autosuspende din funcţiile politice: Aşteptăm detaliile pentru a vedea cât de serioase sunt acuzaţiile. Suntem un partid pentru care statul de drept este cheie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI Florin Cîţu: Întreaga mea activitate a stat sub semnul bunei credinţe şi al respectării legii, în slujba românilor/ Sunt convins că procedurile aflate în desfăşurare vor conduce la aflarea adevărului


”În conformitate cu prevederile constituţionale şi legale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv complicitatea”, a transmis, joi, DNA.

Potrivit procurorilor, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

”Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, arată procurorii.

Potrivit acestora, ”sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.

”Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, mai arată procurorii.

Potrivit acestora, la solicitările transmise au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

”Persoanele faţă de care s-a solicitat sesizarea Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, au mai transmis procurorii.

Persoanele pentru care se solicită ridicarea imunităţii sunt Florin Cîţu, fost premier la data achiziţiei, şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR.

În 21 septembrie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei.

Urmărirea penală la momentul respectiv se făce in rem.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirma că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional vaccinuri.

Florin Cîţu afirma  că, în numele României, pentru achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 semnează ministrul Sănătăţii.

Şeful Guvernului prezenta atunci cifre din care a reieşit că Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a semnat pentru 33 milioane de doze, Vlad Voiculesc pentru 28.290.000 de doze, el când a fost ministru interimar a semnat pentru 4 milioane de doze, iar Ioana Mihăilă a semnat pentru 21.000 de doze.

Cîţu a adăugat că Voiculescu a semnat, cât a fost ministru al Sănătăţii, pentru 9 milioane de doze de CureVac, un vaccin care nu a fost aprobat niciodată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.