Procurorii DNA cer Curţii de Apel Bucureşti pedepse cu executare pentru directorul Antena Group Sorin Alexandrescu, fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia, în dosarul privind şantajarea fostului administrator al firmei RCS&RDS Ioan Bendei.
Curtea de Apel Bucureşti judecă, miercuri, ultimul termen în dosarul de şantaj în care sunt acuzaţi Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi fostul şef al ANAF Şerban Pop.
Procurorul anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a arătat că Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu discutau la telefon despre impactul dosarului DNA asupra lui Alexandrescu şi a familiei sale, dar nicio secundă nu au luat în discuţie efectul şantajului asupra lui Ioan Bendei sau a copiilor acestuia.
Magistratul a susţinut că inculpaţii din dosar sunt vinovaţi de faptele pentru care au fost trimişi în judecată şi a cerut pedepse cu executare pentru toţi cinci, precum şi interzicerea mai multor drepturi.
În cazul lui Dan Voiculescu, acuzat de complicitate la şantaj, procurorul a cerut contopirea pedepsei care ar urma să fie dispusă în acest dosar cu cea de zece ani de închisoare şi cinci ani interzicerea drepturilor la care a fost condamnat în 2013, în dosarul “ICA”. De asemenea, procurorul a cerut instanţei ca, după contopire, să dispună un spor de pedeapsă pentru Dan Voiculescu.
DNA mai cere pentru SC Antena TV Group SA şi Intact Publishing SRL, acuzate de şantaj, şi SC Antena 3 SA, judecată pentru complicitate la şantaj, aplicarea pedepsei amenzii şi, complementar, afişarea deciziei instanţei.
De asemenea, procurorul a solicitat ca în luarea deciziei instanţa să aibă în vedere modalitatea concretă de săvârşire a faptelor, respectiv că au fost folosite inclusiv mijloace mass-media pentru şantaj, precum şi cazurile deja judecate pe această latură, inclusiv pedepsele din dosarul de şantaj al lui Dan Diaconescu. Magistratul a adăugat că trebuie avut în vedere, în stabilirea pedepselor, şi faptul că, spre deosebire de cazul lui Dan Diaconescu, în dosarul privind şantajarea lui Ioan Bendei, sumele vehiculate au fost mult mai mari, de ordinul milioanelor de euro. “Se impune aplicarea unor pedepse mai mari decât în respectivul caz”, a arătat procurorul.
Avocatul lui Ioan Bendei a cerut instanţei să respingă ca inadmisibilă cererea de excludere a unor probe precum interceptari ale unor convorbiri, argumentând că această solicitare putea fi invocată doar la momentul la care dosarul era în cameră preliminară.
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut achitarea tuturor inculpaţilor din dosar, întrucât probele nu relevă infracţiunile de care sunt acuzaţi de procurorii DNA. Acesta a cerut instanţei să fie retrase de la dosar informaţiile obţinute în urma supravegherii tehnice făcute de SRI.
În cazul lui Dan Voiculescu, Mateuţ a arătat că faptul că acesta i-a spus lui Alexandrescui “să aibă grijă, să facă...” nu poate fi considerat complicitate la şantaj, întrucât ar fi trebuit să se regăsească într-o acţiune efectivă cu o contribuţie materială. “Faptul că i-a transmis aceste sfaturi nu reprezintă un ajutor concret. (…) Aceste sfaturi nu sunt de natura constrângerii sau nu intră în această sferă oricum le-am privi”, a mai spus Mateuţ.
La termenul anterior, Curtea de Apel Bucureşti a admis o solicitare a avocaţilor care reprezintă Antena Group şi a decis emiterea unor adrese către Ministerul Public şi DNA pentru a preciza care dintre probele din dosarul privind şantajarea lui Ioan Bendei au fost obţinute cu sprijinul SRI. Avocaţii au solicitat atunci excluderea probelor din dosar care au fost obţinute cu sprijinul SRI.
Instanţa se va pronunţa la finalul procesului pe utilitatea acestor probe, arăta atunci judecătorul Victor Ionuţ Voina.
Dosarul privind şantajarea fostului administrator al RCS&RDS Ioan Bendei se judecă de doi ani şi jumătate la Curtea de Apel Bucureşti şi a avut până acum 32 de termene de judecată.
Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată în 1 octombrie 2013, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop.
Judecarea dosarului a început în 5 noiembrie 2013, iar în 11 februarie cauza a fost scoasă de pe rolul instanţei şi trimisă unui judecător de cameră preliminară, care să îndeplinească procedurile prevăzute de noul Cod de procedură penală.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.
Actele de constrângere s-au exercitat verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, dar şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicat Ioan Bendei.
Acest spot publicitar, arată DNA, a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvenţă de cinci ori pe zi (în total, de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.