Guvernul intenţionează să aprobe în şedinţa de joi o OUG prin care să rezolve pentru moment situaţia provocată de decizia CCR privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De asemenea, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost convocat pentru vineri de către preşedintele Klaus Iohannis, subiectul şedinţei fiind decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale. O şedinţă CSAT fusese anunţată iniţial pentru data de 15 martie.

CITREŞTE ŞI: CSAT, convocat vineri de preşedintele Iohannis, pe tema deciziei CCR privind interceptările în cauze penale

Şedinţa în care Guvernul intenţionează să aprobe o OUG prin care să rezolve pentru moment situaţia provocată de decizia CCR privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale este programată pentru joi la ora 15.30.

De altfel, în urmă cu două zile, la Timişoara, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara că Executivul ia în calcul acest lucru, ca măsură cu caracter tranzitoriu, având în vedere că întreaga infrastructură necesară realizării interceptărilor ar costa aproximativ un miliard de euro, bani pe care Executivul nu îi are. 

”Eu ca ministru, alături de toată societatea plec de la premisa că o decizie a CCR trebuie respectată, dar pe de altă parte voi promova neîntârziat o Ordonaţă de Urgenţă, care este singura modalitate prin care putem să ne asigurăm că nu vor exista sincope”, a declarat Prună.

Totodată, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost convocat pentru vineri de către preşedintele Klaus Iohannis, subiectul şedinţei fiind decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale.

Motivarea deciziei Curţii a fost publicată miercuri.

CSAT a fost convocat într-o şedinţă ce va avea loc imediat ce preşedintele Iohannis revine în ţară din vizita în Israel şi Palestina.

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

CCR arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol. ”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CCR.

În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial. 

DNA a cerut, miercuri, suplimentarea bugetului cu aproape 10,5 milioane de euro, pentru a putea să achiziţioneze tehnică de interceptare şi a detaşa 130 de ofiţeri care să se ocupe de supravegheri operative şi înregistrări ambientale. Activitatea DNA ar putea reveni la standardele din prezent în aproximativ doi ani după asigurarea acestor resurse, au precizat reprezentanţii parchetului anticorupţie.

Şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cere înfiinţarea unui serviciu tehnic, prin OUG, pentru a putea continua activităţile de supraveghere din dosarele penale. Direcţia vrea suplimentarea bugetului cu peste 20 de milioane de euro pentru echipamente tehnice şi detaşarea a 200 de poliţişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.