Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti a adoptat, miercuri, un unui punct de vedere privind proiectul legislativ care modifică condiţiile de acordare a pensiilor de serviciu magistraţilor. Curtea de Apel Ploieşti susţine, în acest context, „menţinerea reglementărilor în materia pensiilor de serviciu, având în vedere principiul neretroactivităţii legii şi cerinţele de predictibilitate a statutului magistratului”, dar şi „reluarea dezbaterilor din procedura parlamentară pentru adoptarea actului normativ în discuţie, având în vedere necesitatea participării reprezentanţilor autorităţii judecătoreşti la aceste dezbateri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Punctul de vedere al Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, privind solicitarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, prin adresa nr. 11298/30.05.2023, înregistrată la Curtea de Apel Ploieşti sub nr.3204/A/30.05.2023, pentru exprimarea unui punct de vedere referitor la necesitatea adoptării unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor, este următorul: 1.Menţinerea reglementarilor în materia pensiilor de serviciu, având în vedere principiul neretroactivităţii legii şi cerinţele de predictibilitate a statutului magistratului, care trebuie să caracterizeze orice sistem normativ, cerinţe impuse de jurisprudenţa constantă a instanţei de contencios constituţional şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului 2.Reluarea dezbaterilor din procedura parlamentară pentru adoptarea actului normativ în discuţie, având în vedere necesitatea participării reprezentanţilor autorităţii judecătoreşti la aceste dezbateri, în acord cu principiul cooperării loiale între autorităţile statului. 3.Reluarea dezbaterilor Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, pe proiectul de modificare a Legii nr. 303/2022, în sensul adoptării  unor  măsuri concrete ca formă de reacţie a magistraţilor vis-a vis de intenţia legislativului de modificare a acestui act normativ“, se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri de Curtea de Apel Ploieşti.
Conform documentului citat, Adunarea Generală a CA Ploieşti „susţine eventualele demersuri legale pe care le va întreprinde personalul auxiliar de specialitate şi conex în formă de protest asupra noilor modificări legislative cu privire la pensia de serviciu”. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti,  apreciază că „trebuie menţinute condiţiile de pensionare, atât din perspectiva modului de calcul, cât şi din cea a stagiului minim obligatoriu (20 ani), cu atât mai  mult cu cât cerinţa de vechime este una consistentă, care completată cu stabilirea unei  vechimi minime obligatorii doar în funcţia de judecător sau procuror va conduce inerent la retragerea din activitate la o vârstă rezonabilă”. Judecătorii ploieşteni atrag atenţia asupra „situaţiei dificilă cu care s-ar confrunta instanţele şi parchetele în ipoteza pensionării imediate a unui număr mare de magistraţi”, subliniind că „o astfel de perspectivă ar conduce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară, cu consecinţe care vor greva pentru mulţi ani instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea şi, astfel, vor afecta grav dreptul cetăţeanului la un proces echitabil, inclusiv în componenta referitoare la accesul la instanţă, actul de justiţie devenind iluzoriu”.
Magistraţii din cadrul Curţii de Apel Ploieşti transmit de asemenea, la finalul Adunării Generale de miercuri, că „reglementarea pensiei de serviciu pentru magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată, în mod obiectiv, prin prisma specificului activităţii judecătorilor şi procurorilor, care impune acestora cele mai stricte obligaţii şi interdicţii, precum şi responsabilităţi şi riscuri sporite care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind aşadar o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special al acestora”, adăugând că „statutul magistratului impune acordarea unei remuneraţii adecvate şi a pensiei de serviciu, tocmai ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept”.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis recent că, prin amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului, sunt eliminate inechităţile, iar România continuă astfel reformele asumate pentru a putea beneficia de banii europeni prin PNRR.
Liderul PNL a adăugat că printre modificări se număr corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. De asemenea, este redus numărul beneficiarilor de pensii de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice. Mai este reajustat procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari, a spus Ciucă. „Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii”, a completat şeful Executivului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.