Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Agenţiei News.ro lista magistraţilor care lucrează în Ministerul Justiţiei, procurori şi judecători, în cazul cărora ministrul Tudorel Toader a cerut Consiliului încetarea detaşării pe motiv că ministerul trebuie să-şi angajeze personal propriu pe care să-l ”fidelizeze”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sofia Mariana Moţ este judecător la Curtea de Apel Craiova şi a fost detaşată la Ministerul Justiţiei în ianuarie 2017, la cererea fostului ministru Florin Iordache, ocupând un post de secretar de stat. Moţ este mama primarului Slatinei, Emil Moţ, fost deputat PSD.

Alexandru Şerban este judecător la Curtea de Apel Braşov şi a fost detaşat tot în ianuarie 2017 la Ministerul Justiţiei, la Direcţia afaceri europene şi drepturile omului. Până la finalul anului 2016, Şerban a fost membru în CSM.

Marcela Comşa a fost detaşată din martie 2016 de la Curtea de Apel Braşov la MJ. În prezent, ea lucrează la Direcţia elaborare acte normative din cadrul ministerului.

Anca Gheorghiu este judecător la Judecătoria Braşov, iar la Ministerul Justiţiei a fost detaşată în ianuarie 2015. Ea a mai activat în cadrul MJ în perioada 2007 – 2009 şi a participat la elaborarea rapoartelor Guvernului către Comisia Europeană privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Cristina Maria Irimia este judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi este detaşată la MJ din ianuarie 2015.

Simona Viorica Matei este judecător la Tribunalul Bucureşti. Din 2009 este detaşată la MJ şi a ocupat funcţia de director al Direcţiei analiză şi avizare acte normative. A fost membru în Comisia pentru elaborarea proiectului noului Cod de procedura penală. Ultima detaşarea a fost prelungită de CSM în septembrie 2015.

Alegria Camelia Panaitescu ocupă postul de judecător la Judecătoria sector 1 şi din iulie 2016 a fost transferată la minister, Direcţia afaceri europene şi drepturile omului. Din 2007, Panaitescu a fost detaşată la Şcoală Naţională de Grefieri.

Anca Maria Stoica este judecător în cadrul Judecătoriei sector 2, iar din decembrie 2015 a fost detaşată la MJ. Ea îndeplineşte funcţia de director al Direcţiei afaceri europene şi drepturile omului şi a gestionat dosarul MCV, prin pregătirea rapoartelor periodice de progrese ale României către Uniunea Europeană.

Kamelia Sîrbu provine de la Curtea de Apel Constanţa şi este detaşată la MJ din decembrie 2014.

Vasile Alexandru este judecător în cadrul Tribunalului Prahova şi a fost detaşat din 2013 la ministerul Justiţiei, direcţia Avizare acte normative.

Dragoş Nicolae Dumitru este procuror la Parchetul General şi a fost detaşat la minister începând cu 2014. Este magistrat de legătură din cadrul Direcţiei drept internationar şi cooperare judiciară cu Franţa.

Monica Şerbănescu este procuror şi este detaşată din 2008 la minister. Ea a fost consilier al ministrului justiţiei şi inspector şef al Corpului de control al ministrului. Tot în 2008, a fost propusă de fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu pentru a ocupă funcţia de şef al DNA, după expirarea mandatului lui Daniel Morar.

Camelia Petrescu este procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. Din martie 2015 a fost detaşată la MJ ca parte din Corpul de control al ministrului.

Robert Kelemen este procuror la Parchetul Tribunalului Dolj şi este detaşat la MJ din 2012. A fost consilierul fostului ministru Titus Corlăţean şi apoi inspector la Corpul de control al ministrului.

Pe 25 mai, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat la Parlament că a solicitat CSM să înceteze detaşările tuturor magistraţilor, deoarece MJ trebuie să-şi angajeze personal propriu, pe care să îl formeze, ”să îl fidelizeze” în spiritul Ministerului Justiţiei şi pe care să conteze mulţi ani de acum înainte.

”Legea spune că detasarile sunt pe trei ani, de cel mult două ori. Sunt foarte mulţi detaşaţi, din cei care sunt la Justiţie, care depăşiseră acel interval de timp. Ministerul Justiţiei trebuie să-şi angajeze personal propriu, avem foarte mulţi jurişti în România, avem jurişti foarte bine pregătiţi, jurişti pe care să-i angajăm la MJ, să-i formăm, să-i fidelizam în spiritul MJ”, a afirmat Tudorel Toader, întrebat dacă există tensiuni între minister şi CSM în privinţa detaşărilor.

Ministrul a mai spus că „puterea judecătorească, Ministerul Public, are nevoie de oameni, de specialişti, de procurori, de judecători”.

”Şi va dau un exemplu cât se poate de simplu: aveam pe cineva, o doamna absolut respectabilă, care era procuror şi şef de resurse umane. E păcat să ţii un procuror foarte bine pregătit şef la resurse umane. De aia s-a format, să facă muncă de procuror. Deci asta este motivul pentru care am cerut încetarea detaşării tuturor. Angajăm oameni tineri, valoroşi, pe care Ministerul să conteze pe mulţi ani înainte”, a declarat Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.