Cinci persoane au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce, la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, au comis furturi în mai multe magazine din şapte judeţe şi municipiul Bucureşti de unde au sustras telefoane mobile şi alte produse electronice, prejudiciul depăşind un milion de lei.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019 au comis mai multe spargeri.
“În perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, în continuarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii, având feţele acoperite şi purtând pe mâini mănuşi, prin forţarea cu leviere sau şurubelniţe a uşilor de acces din magazine cu profil de comerţ cu produse electronice şi electrocasnice, situate pe raza judeţelor Braşov, Galaţi, Bucureşti, Iaşi, Vrancea, Satu-Mare, Suceava şi Dolj, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile şi alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau şi cărau în nişte genţi tip sport şi sacoşe de rafie, prejudiciul total fiind de 1.148.341,31 lei”, se arată în comunicat.
Anchetatorii au stabilit că, înainte de a da un asemenea jaf, unul din cei cinci verifica locurile de acces ale magazinului şi poziţionarea camerelor de supraveghere.
“Acolo verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziţionarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât şi în interior, pentru a observa unde se aflau poziţionate vitrinele ce conţineau telefoane mobile sau alte produse electronice de valoare mare. Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârşirii efective a infracţiunii, membrii grupării care acţionau în interiorul magazinului nu trebuiau să stea în incintă mai mult de unu sau două minute, pentru că alarma de efracţie se activa în momentul pătrunderii în magazin”, a menţionat sursa citată.
Procurorii au mai spus că membrii grupării plecau spre oraşul unde se afla magazinul vizat cu două autovehicule, din care unul era folosit la săvârşirea infracţiunii, iar pe cel de-al doilea îl foloseau, ulterior comiterii faptei, pentru a transporta bunurile furate.
Parchetul a mai transmis că maşinile cu care se deplasau aveau numere de înmatriculare care fuseseră furate de la maşini parcate în apropiere.
“Din cercetările efectuate a mai rezultat că inculpaţii au folosit pentru deplasare, către şi de la locul săvârşirii infracţiunii, diferite autoturisme pe care le schimbau periodic, şi cărora, în zona comiterii faptelor, le aplicau plăcuţe cu numere de înmatriculare pe care le sustrăgeau cu puţin timp înainte de la alte autoturisme parcate în apropiere. După ce plecau de la locul faptei, inculpaţii aruncau numerele de înmatriculare sustrase, circulând în continuare cu numerele reale ale autoturismului”, se mai arată în Parchetul Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii spun că ei acţionau între orele 5-6, erau îmbrăcaţi în haine de culoare închisă, aveau feţele şi mâinile acoperite, intrau în magazine după ce forţau uşile de acces cu leviere sau şurubelniţe. Ei nu ţineau cont de declanşarea sistemelor de alarmă antiefracţie şi spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau telefoanele mobile si alte produse electronice pe care le puneau în nişte genţi tip sport sau în sacoşe de rafie şi le transportau până la autoturismul cu care veneau. Cei cinci plecau apoi până la sosirea firmei de pază.
“În rechizitoriu, procurorii au mai reţinut faptul că trei dintre membrii grupării infracţionale au fost condamnaţi de instanţe din alte ţări europene pentru infracţiuni similare, săvârşite pe teritoriul acestora”, a precizat sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.