Procurorii DNA Braşov au extins ancheta în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, în care sunt acuzaţi Remus Truică şi prinţul Paul, cercetările vizând acum şi retrocedarea ilegală a 47 de hectare de pădure din Snagov. Un fost director din Direcţia Silvică Ilfov a fost reţinut în acest caz.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus extinderea anchetei în dosarul vizând retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa şi faţă de fapte legate de retrocedarea nelegală a unei suprafeţe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov.
Astfel, într-un comunicat transmis, joi, de DNA se arată că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Remus Truică, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor, şi Paul Philippe Al României, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.
De asemenea, a fost reţinut Theodor Chiriac, la data faptelor director tehnic la Direcţia Silvică Ilfov, delegat în funcţia şef al direcţiei menţionate, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi participaţie improprie la spălare a banilor.
Alţi inculpaţi au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind vorba de Apostol Muşat, la data faptelor primar al comunei Snagov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Nicolae Jecu, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, şi Niculae Dima, la data faptelor secretar al localităţii Snagov şi membru în Comisia locală de fond funciar, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în acest caz, există suspiciunea că, începând din 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenţiona să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, Paul Philippe Al României i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului infracţional pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.
În perioada septembrie-noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere şi o revenire prin care Paul Philippe Al României solicita restituirea a 47 de hectare de pădure, teren situat în localitatea Snagov.
Potrivit DNA, în 9 martie 2006, s-a întocmit procesul-verbal al Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul Primăriei Snagov, care a constatat că Paul Philippe Al României îndeplineşte condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 hectare de teren, deşi printr-o adresă din 24 februarie 2006, şi în 10 martie 2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării, întrucât nu exista act de proprietate şi terenul revendicat nu se afla în anexa la Decretul 38/1948.
Din probatoriu a rezultat că, în realitate, nu a avut loc o şedinţă a comisiei, ci, la insistenţele secretarului localităţii, Niculae Dima, un funcţionar a semnat anexa 37 (în care se menţionează persoana şi suprafaţa aprobată la retrocedare), care a fost înaintată apoi Comisiei judeţene pentru validare pentru 46,78 hectare de pădure. Atât procesul-verbal, cât şi anexa 37 au fost semnate de primarul de atunci, Apostol Muşat, şi de secretarul Niculae Dima şi înaintate spre validare Comisiei judeţene constituite la nivelul Prefecturii Ilfov.
La dosarul de restituire nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că Paul Philippe Al României este persoană îndreptăţită, că antecesorul său a deţinut un titlu pe acel teren, suprafaţa de teren şi faptul că deţinea pădurea la momentul exproprierii.
Prin hotărârea nr. 1156 din 07 iulie 2006, Comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât validarea anexei 37, recunoscându-i lui Paul Philippe Al României un drept de proprietate pentru 46,78 hectare de teren cu vegetaţie forestieră situat în localitatea Snagov.
După emiterea hotărârii de validare, s-a acţionat pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Apostol Muşat, iar pe de altă parte de Remus Truică, acesta apelând la persoane din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, singura instituţie care putea dispune punerea în posesie.
Procurorii DNA susţin că Remus Truică a apelat la directorul tehnic al Direcţiei Silvice, o cunoştinţă a sa, Theodor Chiriac, iar acesta a semnat, în numele şefului Direcţiei, o adresă prin care Direcţia Silvică a solicitat Ocolului Silvic să îl pună în posesie pe Paul Philippe Al României.
Ulterior, în 26 iunie 2007 şi 15 augusut 2007, Paul Philippe Al României a fost pus in posesie cu suprafaţa totală de 46,78 hectare de pădure în localitatea Snagov.
De asemenea, anchetatorii au stabilit că, prin doi intermediari, Theodor Chiriac a disimulat folosul necuvenit - 1.000 de metri pătraţi de teren forestier în zona Fundul Sacului - primit ca urmare a exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu, interpunându-i pe cei doi în transferul proprietăţii bunului. Ulterior, la solicitarea lui Chiriac, terenul a fost vândut, prin aceiaşi intermediari, iar preţul, 50.000 de euro, a fost încasat de Chiriac, deşi în act s-a menţionat 5.000 de euro. În acest fel, Chiriac a intrat în posesia efectivă a mitei, determinând totodată pe cei implicaţi în această tranzacţie să disimuleze, fără vinovăţie, adevărata natură a provenienţei bunului.
Imediat după intrarea în posesie, deşi a avut cunoştinţă de decizia din anul 1941 a ICCJ (decizie care recunoştea dreptul de proprietate al statului român asupra terenului în defavoarea Regelui Carol al II-lea), Nicolae Jecu, în calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate nr. 243/07.08.2007 - pentru 10 hectare şi nr. 246/31.08.2007 - pentru 36,78 hectare pe numele lui Paul Philippe Al României.
Acţiunea abuzivă a inculpaţilor menţionaţi a avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma de 9.523.769 de euro, care constituie în acelaşi timp şi folos necuvenit pentru Paul Philippe Al României, Remus Truică şi membrii grupului infracţional din care cel din urmă făcea parte.
Joi, Theodor Chiriac urmează să fie prezentat la Curtea de Apel Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Omul de afaceri Remus Truică se află în arest la domiciliu din 11 decembrie, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa din judeţul Ilfov (peste 28 de hectare), cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro. În acelaşi dosar sunt arestaţi la domiciliu şi prinţul Paul - din 12 decembrie, după ce cu o zi înainte i s-a făcut rău în timp ce mergea spre Braşov, unde trebuia să fie audiat de procurorii DNA -,precum şi avocatul Robert Roşu.
Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Prinţul Paul este cercetat pentru cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu, fostul jurnalist Dan Andronic pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării, şi complicitate la trafic de influenţă, iar avocatul Robert Roşu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălarea banilor şi la abuz în serviciu,
Totodată, fostul director general al cotidianului Evenimentul Zilei Dan Andronic, omul de afaceri Claudiu Mateescu şi fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu Marius Marcovici sunt cercetaţi sub control judiciar in acest dosar, ei fiind acuzati de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.
Potrivit DNA, începând din anul 2006, Paul Philipe Al României i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional, între care Robert Roşu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic, o cotă parte între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendica şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe sau pe lângă judecători.
Procurorii mai arătau că prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri ai grupului ”au ascuns natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică”.
”În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că Paul Philipe Al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe Al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare - cumpărare, înţelegeri («înţelegerea» din 13 aprilie 2011 şi actul adiţional la aceasta)”, preciza DNA.
Conform sursei citate, în cursul anului 2008, ca urmare a unei notificări făcute de prinţul Paul, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, prinţul, urmărind obţinerea de foloase necuvenite, împreună cu Robert Roşu şi Remus Truică, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de Administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale.
”Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de Administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii). Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, Consiliul de Administraţie al Institutului a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeaşi zi a fost încheiat şi protocolul de predare - preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat”, arăta DNA, care preciza că decizia de restituire este abuzivă, ”cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei)”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.