Procurorul general Augustin Lazăr a spus, joi, la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.
Procurorul general a precizat că Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pentru o perioadă de şase luni, el arătând că Jurma este un procuror cu experienţă.
Augustin Lazăr, care a susţinut o declaraţie de presă alături de Anca Jurca, a spus că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cea de a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este că aplicarea legii anticorupţie se va face în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de apărare a drepturilor fundamentale.
"DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu", a declarat procurorul general.
El a spus că Anca Jurma este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, cu o foarte mare pregătire profesională şi persoana potrivită să vină cu contribuţia personală la încrederea în DNA.
"DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane, de expertiză profesională care au făcut din această Direcţie una dintre instituţiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu. Doamna procuror şef Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă faptul că DNA are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare. Este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, este un procuror cu o foarte bună pregătire profesională şi care, în acest context al devenirii Direcţiei ca un furnizor de expertiză europeană şi internaţională, a reprezentat tocmai momentul şi punctul cheie al acestei expertize. Şi-a desfăşurat activitatea în calitate de procuror şef al Serviciului de relaţii internaţionale două mandate, are o experienţă în calitate de consilier şi am apreciat că este persoana potrivită care să vină cu contribuţia personală de încredere în Ministerul Public şi în special în DNA. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern şi internaţional este exact ceea ce ne trebuie IN acest moment", a afirmat Lazăr.
De asemenea, procurorul general i-a mulţumit Laurei Codruţa Kovesi pentru rezultatele DNA.
”Aş dori să mulţumesc doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această direcţie şi care în continuare va lucra în parchetul General. Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica mereu procurotii cu expertiză într-un anumit domeniu după ce îşi încheie o misiune profesională, un mandat sau îşi incheie în alt mod mandatul pe care îl îndeplinesc să revină şi expertiza lor să fie valorificată în Ministerul Public, spre exemplu pentru aplicarea strategiei anticorupţie în contextul în care domnia sa a adus DNA pe perioada mandatelor pe care le-a îndeplinit în postura de furnizor de bune practici la nivel european", a afirmat procurorul general.
El a spus, de asemenea, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.
"Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare printre magistraţi. O îngrijorare cu privire la independenţa lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separaţiei puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public sunt profesionişti şi îşi îndeplinesc rolul prevăzut în Constituţie de a reprezenta interesele generale ale societăţii în domeniul judiciar, de a apăra ordinea de drept, drepturilor şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a adăugat procurorul general Augustin Lazăr.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.