Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a sosit, miercuri dimineaţa, la sediul Ministerul Justiţiei, unde are o întâlnire cu ministrul Tudorel Toader. Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, discuţiile sunt legate de pachetul de legi din justiţie.
Întâlnirea dintre Brummell şi Toader nu a fost anunţată oficial de Ministerul Justiţiei sau de Ambasadă. Diplomatul a venit la sediul ministrului la ora 10.00.
Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, subiectul întâlnirii este pachetul de legi ale justiţiei, promovat recent de ministrul Toader.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marţi, Tudorel Toader a avut o întâlnire şi cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. Întâlnirea ambasadorului american cu ministrul Justiţiei a durat două ore.
La final, ambasadorul Hans Klemm a spus că discuţia a fost una "fructuoasă şi completă", despre viziunea ministrului şi responsabilităţile ca ministru.
Klemm a mai afirmat că discuţiile au avut loc "în spirit de cooperare", fiind un schimb de informaţii şi opinii.
"Aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi cu Guvernul", a mai declarat ambasadorul american, precizând că în cursul acestei zile va fi transmisă o declaraţie comună legată de întâlnirea cu ministrul Toader.
Întâlnirea celor doi oficiali a început la ora 8.30, având loc la solicitarea diplomatului american, în contextul în care Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată pentru independenţa sistemului judiciar ca urmare a modificărilor propuse de Toader la legile justiţiei.
În 29 august, Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar, a anunţat săptămâna trecută Ambasada SUA la Bucureşti, care i-a îndemnat pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.
Ambasada SUA a arătat că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii comune.
În opinia Ambasadei SUA, instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi, fără imixtiuni politice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.