Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să li se adreseze luni Celor 27, care se reunesc într-un summit la Bruxelles, în contextul în care un proiect al unui embargo UE vizând petrolul rusesc este blocat în continuare de către Ungaria, relatează AFP.
”Preşedintele Zelenski ni se va alătura prin videoconferinţă la începutul discuţiei noastre privind situaţia în Ucraina”, anunţă vineri preşeidntele Consiliului European Charles Michel în scrisoarea prin care-i invită pe şefii de stat şi de guverne din UE la summit.
”Îngrijorarea noastră cea mai imediată este să ajutăm Ucraina, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în nevoile sale de lichidităţi”, subliniază Charles Michel, care adaugă că cei 27 urmează să discute, de asemenea, despre ”susţinerea reconstrucţiei” Ucrainei, devastată de trei luni de invazia Rusiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
EMBARGO TREPTAT
O nouă serie de sancţiuni europene - care prevede un embargo treptat al petrolului rus, în şase luni - este blocată, în continuare de către Budapesta.
Ungaria ”nu se află în poziţia de a accepta cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, atât timp cât negocieri nu vor reuşi să rezolve toate problemele aflate în suspans”, îl avertizează premierul ungar Viktor Orban, într-o scrisoare, pe preşeidntele Consiliului European Charles Michel.
Ungaria, o ţară enclavizată (fără ieşire la mare), depinde de petrolul trimis de Rusia prin oleoductul Drujba.
Budapesta consideră insuficientă propunerea unei derogări de doi ani în vederea impunerii embargoului - care a fost făcută totodată Slovaciei şi Cehiei.
Ea cere o derogare de cel puţin patru ani şi finanţări europene în valoare de aproape 800 de milioane de euro pentru a-şi adapta rafinăriile şi a creşte capacitatea oleoductului Adria - care vine dn Croaţia.
Cei 27 impun sancţiuni în unanimitate.
Negocieri sunt în curs într-o încercare de a găsi o soluţie înainte de summit.
Parisul, Berlinul şi Consiliul European se declară încrezătoare, în ultimele zile, cu privire la faptul că urmează să se ajungă la un acord până luni.
Unele state membre exercită presiuni în vederea unui compromis cu Budapesta, cu scopul păstrării unităţii Celor 27 şi evitării ca blocarea sancţiunilor să nu afecteze summitul, potrivit unor surse europene.
Una dintre opţiuni ar fi să se meargă înainte cu acest al şaselea pachet de sancţiuni - care prevede de asemenea o lărgire a listei negre a UE, impunerea unor sancţiuni unor bănci ruseşti şi o excludere de la embargo a petrolului trimis prin oleoduct (care reprezintă o treime dintre livrările către Cei 27), potrivit unei surse europene.
Altă opţiune ar fi o excludere temporară a oleoductului Drujba de la embargo şi o continuare a negocierilor cu Budapesta, potrivit altei surse.
Securitatea alimentară - ameninţată de o scumpire vertiginoasă din cauza blocării exporturilor cerealelor ucrainene - se află, de asemenea, în programul summitului.
Preşedintele Uniunii Africane (UA) Macky Sall urmează să intervină la summitul UE prin videoconferunţă, în contextul în care Africa se teme de o criză alimentară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...