Preşedintele Volodimir Zelenski a respins o iniţiativă de pace chinezo-braziliană pentru războiul din Ucraina spunând că este una „distructivă” şi s-a plâns că Kievul nu a fost implicat în acest proces, relatează Reuters.
China şi Brazilia au făcut apel în luna mai la o conferinţă internaţională de pace recunoscută atât de Rusia, cât şi de Ucraina, implicând participarea egală a tuturor părţilor şi discutarea „corectă” a „tuturor” planurilor de pace.
„Propunerea chinezo-braziliană este distructivă, este doar o declaraţie politică”, a declarat Zelenski într-un interviu publicat miercuri de site-ul brazilian Metropoles. „Cum poţi să oferi „iată iniţiativa noastră” fără să ne întrebi nimic?” - a întrebat indignat preşedintele ucrainean.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Zelenski a declarat că iniţiativa nu a respectat Ucraina şi integritatea sa teritorială, iar preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să ia măsuri pentru a arăta că doreşte să pună capăt războiului.
Liderul ucrainean a spus însă este dispus să discute propunerile cu China şi Brazilia.
Reuters a relatat în iunie că Beijingul a încercat să convingă ţările emergente să se alăture iniţiativei în şase puncte, emisă înainte de summitul de pace organizat de Ucraina în Elveţia, la care Rusia nu a fost invitată, iar China a refuzat să vină din acest motiv.
Putin a declarat în mai că sprijină propunerile chineze de pace şi a sugerat luna aceasta că China şi Brazilia, precum şi India, ar putea acţiona ca mediatori în potenţialele discuţii de pace privind Ucraina.
Un plan în 12 puncte prezentat de Beijing la începutul războiului a fost primit cu destulă reticenţă în Ucraina, iar Statele Unite au declarat că Beijingul, deşi se prezintă ca un pacificator, reflectă „narativul fals” al Rusiei şi nu condamnă invazia acesteia.
Propunerile de pace ale lui Zelenski includ retragerea trupelor ruse din Ucraina, restabilirea frontierelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991 şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru acţiunile sale.
El a declarat că vede guvernul Braziliei ca fiind „mai pro-rus” şi a avertizat: „Este necesar să ne amintim că dragostea Rusiei este temporară, iar lipsa de respect a Rusiei pentru statul de drept este permanentă”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.