Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara compatrioţilor că „principala ştire” a zilei este că Ucraina tocmai a primit două sisteme de apărare antiaeriană „care doboară orice” şi care, chiar dacă nu „apără complet” teritoriul ţării, vor apăra anumite regiuni. El a mai spus că a fost, vineri, „foarte concentrat” pe problemele de pe linia frontului, iar printre cei care au raportat despre situaţie s-a numărat şi comandantul armatei, generalul Valeri Zalujni, a cărui demitere ar fi iminentă, potrivit unor surse citate de presa occidentală.
„Principala ştire a zilei de astăzi este cea pe care o aşteptam cu toţii, pentru care lucrăm de luni de zile la diferite niveluri. Ca urmare, încă două sisteme de apărare antiaeriană au ajuns în Ucraina”, a anunţat Zelenski la finalul discursului său video pe care îl transmite în fiecare seară. El a spus că nu poate dezvălui foarte multe detalii despre noile sisteme, dar a precizat că acestea „sunt sisteme care doboară orice”.
„Vom apăra regiunile. Sistemele nu sunt încă suficiente pentru a apăra complet Ucraina, dar lucrăm pentru acest lucru în fiecare zi”, a spus Zelenski, exprimându-şi recunoştinţa faţă de cei care ajută şi „întăresc” Ucraina.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Săptămâna aceasta, Politico şi Reuters au relatat că Ucraina urma să primească primul lot mare de rachete cu rază mai lungă de acţiune fabricate în premieră de Boeing, GLSDB, o armă ce promite să extindă raza de acţiune a armatei ucrainene până în adâncimea teritoriului controlat de Rusia. Arma a fost testată cu succes în SUA, dar ea este atât de nouă, încât nu există nici măcar în inventarul Pentagonului.
ZALUJNI A RAPORTAT DE PE LINIA FRONTULUI
Vorbind despre ce a făcut în cursul zilei, Zelenski le-a spus compatrioţilor că a ţinut o şedinţă şi că a fost „foarte concentrat pe linia frontului, pe susţinerea liniei frontului, pe fortificaţii şi pe protecţia reţelelor energetice”.
El a menţionat că şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni şi comandanţii Moskalev şi Sîrski au raportat de pe linia frontului. Precizarea este importantă, în condiţiile în care s-a tot vorbit în ultimele zile despre o demitere iminentă a comandantului armatei ucrainene, cu care preşedintele ar fi intrat în conflict. Zelenski ar fi avut luni o discuţie cu el şi i-ar fi cerut demisia, însă generalul - foarte popular în rândul ucrainenilor - ar fi refuzat. Unele surse occidentale au spus că în aceste condiţii, generalul Zalujni ar urma să fie demis la sfârşitul acestei săptămâni.
CITEȘTE ȘI The Guardian: Zelenski i-a cerut luni demisia lui Zalujni, care a refuzat să demisioneze. Zelenski ar vrea să-şi înlăture astfel principalul rival în eventuale alegeri prezidenţiale, sugerează cotidianul britanicLa rândul său, generalul Zalujni a scris un articol de opinie pentru CNN în care a prezentat viziunea sa despre război şi despre cum ar trebui să fie înzestrată armata ucraineană, punând accent pe tehnologie, în special pe producţia internă de drone. Generalul a criticat, pe de altă parte, "monopolizarea" parţială a industriei de apărare, despre care a spus că a dus la blocaje de producţie în domenii precum muniţia.
CITEȘTE ȘI Valeri Zalujni, şeful armatei ucrainene, arată cum ar trebui să se desfăşoare războiul într-un articol de opinie publicat de CNN, în condiţiile în care viitorul său este incert: Zelenski ar urma să îl demităPoate nu întâmplător, preşedintele Zelenski a vorbit vineri seara exact despre acest lucru. „Există rezultate bune. În special, producţia ucraineană de drone este în continuă creştere. Avem un plan clar pentru anul 2024 pentru drone. Adăugăm contracte şi finanţare. Sunt recunoscător absolut tuturor celor din forţele noastre de apărare care dezvoltă acest domeniu şi implementează schimbările necesare. Le mulţumesc tuturor celor care măresc producţia de drone. Este vorba cu adevărat de salvarea vieţilor soldaţilor noştri”, a spus Zelenski.
El a precizat că premierul Denîs Şmîhal şi ministrul apărării, Rustem Umerov, au prezentat un raport despre stadiul fortificaţiilor de pe linia frontului. „Prim-ministrul Şmîhal şi ministrul apărării Umerov au raportat cu privire la viteza de construcţie şi finanţare. Sarcinile sunt îndeplinite”, a punctat Zelenski.
El a mai spus că s-a discutat şi despre problema obuzelor, dând asigurări că se accelerează producţia internă în paralel cu noi achiziţii. „Priorităţile sunt foarte clare”, a afirmat Zelenski, în condiţiile în care articolul de opinie a lui Zalujni de la CNN se axa pe priorităţile frontului, în viziunea comandantului armatei.
În ceea priveşte situaţia din zonele cheie de pe linia frontului, Zelenski a spus că se acordă o atenţie deosebită direcţiei Avdiivka, unde situaţia în continuare este „extrem de dificilă”.
„Separat, am discutat despre protecţia fizică, recuperarea după bombardamente şi despre sezonul de încălzire. Sunt recunoscător tuturor celor care asigură stabilitatea sectorului nostru energetic şi contribuie la rezistenţa energetică a ţării noastre”, a menţionat Zelenski.
COALIŢIE CONDUSĂ DE CANADA PENTRU RECUPERAREA COPIILOR UCRAINENI DUŞI ÎN RUSIA
În privinţa „activităţii internaţionale”, el a menţionat că a discutat cu preşedintele Kazahstanului despre cooperarea bilaterală şi despre pregătirea Summitului global pentru pace. „Este important să menţinem o viziune comună asupra principiilor. Iar cel principal este pacea”, a declarat Zelenski.
El a mai spus că s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe al Canadei şi i-a mulţumit pentru sprijinul continuu pentru Ucraina. „Am discutat, de asemenea, despre activitatea coaliţiei create pentru returnarea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia. Astăzi, în cadrul unei reuniuni la Kiev, această coaliţie şi-a început activitatea şi a fost prezentat un document-cadru privind activităţile sale. Canada este unul dintre co-liderii coaliţiei şi le sunt recunoscător pentru activitatea lor”, a anunţat liderul de la Kiev.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.