Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a mulţumit vineri Franţei pentru sprijinul său şi a declarat că speră să vadă în curând avioane franceze pe cerul ucrainean, la o zi după ce preşedintele Emmanuel Macron a declarat că Franţa intenţionează să furnizeze Kievului avioane de luptă Mirage 2000, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sunt sigur că va veni o zi în care Ucraina va vedea pe cerul său aceleaşi avioane pe care le-am văzut ieri pe cerul Normandiei", a declarat Zelenski în faţa parlamentarilor francezi, referindu-se la avioanele care au survolat joi, în Normandia, ceremoniile pentru cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z.

"Aviaţia voastră de luptă, avioane de luptă strălucite, sub comanda piloţilor ucraineni, vor dovedi că Europa este mai puternică, mai puternică decât răul care a îndrăznit să o ameninţe", le-a spus Zelenski parlamentarilor francezi. "Acum, la fel ca în urmă cu 80 de ani, putem dovedi acest lucru - puterea unităţii noastre, puterea alianţei noastre, puterea idealurilor noastre comune", a punctat liderul ucrainean făcând o paralelă între prezent şi situaţia care a determinat Debarcarea din Normandia în cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La ceremoniile legate de Ziua Z, preşedintele american Joe Biden a îndemnat puterile occidentale să menţină ajutorul pentru Ucraina şi să nu se predea tiraniei ruseşti. Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut, de asemenea, o legătură cu Ziua Z, promiţând că Europa nu-şi va slăbi sprijinul.

El nu a precizat câte avioane Mirage va furniza Franţa, până când sau în ce condiţii financiare, dar a spus că a propus ca piloţii ucraineni să fie antrenaţi în Franţa începând din această vară. Mirage 2000 este un avion de vânătoare cu reacţie multirol, monomotor.

"Facem totul pentru ca cooperarea noastră să fie amintită, peste 80 de ani, ca o bătălie victorioasă, este atât de important", le-a spus Zelenski aleşilor francezi.

Într-un semn că entuziasmul de a ajuta Ucraina ar putea să se diminueze, Adunarea Naţională franceză, care l-a aplaudat pe Zelenski de mai multe ori în picioare, părea mult mai puţin plină decât atunci când liderul ucrainean i s-a adresat pentru prima dată, prin videoconferinţă, în martie 2022, au remarcat Reuters şi AFP.

"Poate Putin să câştige războiul? Nu, pentru că nu avem dreptul să pierdem", le-a mai spus Zelenski legislatorilor. "Poate acest război să se încheie pe liniile care există acum? Nu, pentru că nu există linii pentru rău, nici acum 80 de ani, nici acum", a insistat el.

Liderii militari ucraineni recunosc în mod deschis că situaţia de pe câmpul de luptă, mai ales pe frontul de est, s-a deteriorat. Cei peste doi ani de război au epuizat muniţia şi efectivele Ucrainei, în timp ce contraofensiva eşuată de anul trecut a diminuat moralul ucrainenilor.

SPERANŢA ÎNTR-UN SFÂRŞIT "JUST" AL RĂZBOIULUI

Deşi Congresul american a aprobat în cele din urmă, în aprilie, un pachet militar american de 60 de miliarde de dolari, amânat prea mult timp, analiştii spun că o penurie severă la nivel mondial de proiectile de artilerie înseamnă că Ucraina va fi probabil depăşită de Rusia pentru restul anului, până când aliaţii Kievului îşi vor spori producţia.

Joi, la aniversarea Zilei Z, Zelenski a împărtăşit un moment emoţionant cu un veteran. "Eşti salvatorul poporului", i-a spus veteranul, aflat în scaun cu rotile, sărutându-i mâna lui Zelenski. Zelenski, care l-a îmbrăţişat pe veteran, a îngenuncheat pentru a fi la acelaşi nivel cu şi i-a răspuns: "Nu, dumneavoastră aţi salvat Europa".

"Europa nu mai este un continent al păcii", le-a spus vineri preşedintele ucrainean deputaţilor francezi, îndemnându-i pe aliaţi să "facă mai mult" pentru a ajuta Kievul în faţa agresiunii ruseşti. În faţa Adunării Naţionale mai puţin pline, preşedintele ucrainean a făcut un tablou sumbru al situaţiei de pe Bătrânul Continent, după ce a participat cu o zi înainte la comemorarea Zilei Z, alături de Emmanuel Macron, Joe Biden, premierul canadian Justin Trudeau şi cancelarul german Olaf Scholz.

"Încă o dată, în Europa, oraşele sunt complet distruse şi satele sunt incendiate. Din nou în Europa apar lagăre de filtrare, deportări şi ură", a enumerat el, descriindu-l pe liderul rus Vladimir Putin drept "duşmanul comun" al ţării sale şi al Europei.

Mulţumind în mai multe rânduri Franţei pentru sprijinul său militar şi diplomatic, şeful statului ucrainean a afirmat că victoria este posibilă, în pofida avansurilor ruseşti pe linia frontului. "Această bătălie se află la o răscruce de drumuri", a avertizat însă el. "Pentru o pace justă, este nevoie de mai mult", a insistat Zelenski. "Şi acesta nu este un reproş, ci doar cum să învingem răul, să facem mai mult astăzi decât am făcut ieri", a punctat el.

Volodimir Zelenski crede, de asemenea, că summitul internaţional pentru pace, prevăzut pentru 15 şi 16 iunie în Elveţia, ar putea aduce Ucraina "mai aproape de un sfârşit just al acestui război". Conferinţa internaţională va reuni peste o sută de ţări şi organizaţii, dar nu şi Rusia.

KREMLINUL VEDE ÎN FRANŢA UN PARTICIPANT DIRECT LA CONFLICT

Zelenski urma să aibă discuţii vineri cu ministrul francez al forţelor armate înainte de o întâlnire cu Emmanuel Macron la sfârşitul după-amiezii.

Într-un interviu televizat acordat cu o zi înainte, preşedintele francez a menţionat posibilitatea de a trimite instructori europeni în Ucraina, la cererea Kievului, dar nu a dat un răspuns ferm. "Suntem în proces de lucru cu toţi partenerii noştri (...) Vom decide în coaliţie", a spus el.

Berlinul a exclus deja în mod public această posibilitate.

Întrebat dacă trimiterea de instructori occidentali în Ucraina constituie o escaladare faţă de Moscova, Macron a declarat: "Răspunsul este nu. A merge să instruiască pe cineva în zona de vest, care este o zonă liberă în Ucraina, nu înseamnă agresiune", a insistat el.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus însă că aceste declaraţii arată, dimpotrivă, că Franţa este "gata să participe direct la conflict".

În paralel cu această secvenţă diplomatică ucraineană, preşedintele american Joe Biden va susţine un discurs la locul uneia dintre cele mai crâncene bătălii ale debarcării din Ziua Z, Pointe du Hoc, în Normandia, pe care rangerii americani au cucerit-o la 6 iunie 1944, obţinând un avantaj decisiv în faţa germanilor.

Vineri, la Bayeux (vestul Franţei), unde primii soldaţi americani au debarcat în Franţa în zorii zilei de 6 iunie 1944, Emmanuel Macron a declarat că Ziua Z a marcat "renaşterea" unei Franţe "universale şi mândre".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.